Pomul de Crăciun, între 70 şi 6.500 de lei
Mari, mici, stufoşi, mai pricăjiţi sau specii rare, abia apărute în România. Oferta de brazi de anul acesta este pentru toate gusturile şi buzunarele. Click! a testat piaţa şi vă spune unde-i găsiţi şi cât vă costă.
Pomii de Crăciun au apărut mai repede decât zăpada. Încă din primele zile ale lui decembrie, comercianţii au scos la vânzare brazi de toate felurile, aduşi de peste mări şi ţări.
Cei mai mulţi sunt din Danemarca, Austria, Germania, Ungaria şi, mai nou, din Italia. Sunt şi de provenienţă autohtonă, însă, specialiştii sunt de părere că aceştia se scutură mult mai repede, în maximum 15 zile, faţă de cei din import care rezistă chiar şi 45 de zile.
Sunt aduşi din străinătate
Dacă vreţi un pom de Sărbători care să reziste ani întregi, puteţi alege unul în ghiveci. Sunt pe piaţă berechet: argintii sau verzi şi foarte bogaţi.
Anul acesta, preţurile sunt pentru toate buzunarele. Îi găsiţi la 47, 99 lei în Practiker, 79,99 lei în Bricostore, 60 lei în curtea Băneasa Shopping City, 147 în Real, iar la târgul de brazi din Piaţa Obor oferta porneşte de la 70 de lei şi ajunge până la 6.500 de lei, în funcţie de mărime şi calitate.
Fat Albert e o specie rară de brad- 500 şi 1.700 de lei
Specii rare în Obor
Tot aici găsiţi două specii rare de brazi: Fat Albert, costă între 500 şi 1.700 de lei, şi Fastigiata, pe care dai între 1.200 şi 1.600 de lei.
„Sunt hibrizi obţinuţi în pepinierele din Italia, iar noi suntem singurii care îi videm în România", ne-a spus Ovidiu Neacşu, director comercial Silva Group. Târgul de brazi din Obor este deschis până pe 24 decembrie.
Uite cum îngrijeşti bradul până la Sărbători
Dacă te-ai hotărât să-ţi cumperi bradul de pe acum, ar trebui să iei câteva măsuri pentru a-l ţine "viu" cât mai mult timp. Iată câteva sfaturi utile pentru a îngriji corect bradul tăiat şi pe cel în ghiveci.
Tuia este un conifer decorativ. Costă între 125 şi 650 de lei
Bradul natural
Avantaj: de cele mai multe ori este mai ieftin decât cel în ghiveci. Dezavantaj: se usucă mai repede decât bradul în ghiveci. Când începe să se usuce, lasă ace pe covor.
Cum se întreţine: După ce cumperi bradul, păstrează-l într-un spaţiu răcoros (balcon, garaj etc.) până îl introduci în casă. Alege un brad cu o tulpină din care să poţi tăia câţiva centimetri fără să-şi piardă proporţiile. Cu ajutorul unui fierastrău, scurtează cu 2-3 centimetri tulpina bradului, apoi pune-l într-un vas cu apă calduţă.
După ce a fost tăiat, bradul îşi „sigilează" tulpina cam în 20-30 de minute, împiedicând astfel absorbţia apei. Aşadar, trebuie să-l aşezi în vasul cu apă cât mai repede posibil. Un brad are nevoie în medie între 2 şi 6 litri de apă pe zi. Unele persoane pun în apă aspirină sau zahăr, însă şi apa de la robinet este suficient de bună.
Udă bradul cu o stropitoare înainte să-l aduci în casă. Astfel vei elimina pesticidele şi celelalte substanţe chimice cu care a intrat în contact.
Hotărăşte unde aşezi bradul în casă. Alege un loc ferit de sursele de încălzire precum radiatoare electrice, calorifere sau şemineu.
Aşezarea lui în direcţia surselor de încălzire va determina uscarea mai rapidă. Pe cât posibil, încearcă să nu-l aşezi nici în dreptul ferestrelor care dau spre sud sau vest, pentru a-l proteja de lumina directa a soarelui.
Păstrează umiditatea în camera în care aşezi bradul. Căldura din jur poate usuca bradul destul de repede. Dacă nu ai un aparat de umidificare a aerului, poţi aşeza un vas cu apă pe calorifer.
Un brad stufos în ghiveci costă 400 de lei
Bradul în ghiveci
Avantaj: poate fi replantat imediat după Sărbători. În acest fel, poate fi folosit şi anul următor. Dezavantaj: e mai scump. Nu poate fi încărcat prea tare cu ornamente, pentru că altfel se usucă. E recomandat să se pună cadourile şi dulciurile sub brad, nu în el.
Cum se întreţine: Bradul în ghiveci este mai uşor de întreţinut. El nu se udă niciodată direct cu apă de la chiuvetă, ci numai după ce aceasta a fost ţinută între 24-48 de ore într-o sticlă fără dop, la temperatura camerei;
Un brad natural tăiat costă 150 de lei
E bine să îl stropiţi din 3 în 3 zile; 4 bradul în ghiveci poate fi plasat oriunde în apartament, pentru că el are o rezistenţă mărită.
Replantarea bradului care a fost ţinut în casă, la temperaturi mai ridicate, se va face în lunile mai, iunie. Bradul în ghiveci, care a fost ţinut pe terasă, poate fi replantat în februarie.