Postul Paștelui 2021. Când începe cel mai lung post din an, ce ai voie și ce e interzis
Postul Paștelui 2021, care va începe la 15 martie și se va încheia pe 1 mai, este cel mai lung și cel mai aspru din an. Durează 40 de zile, timp în care ne vom abține de la carne, ouă, brânză, pește vin și untdelemn. Două dezlegări la pește vior avea loc în această perioada: una de Buna Vestire, și una de Florii.
Postul Paștelui 2021. Ce înseamnă lăsatul secului
Având în vedere faptul că Sărbătoarea Sfintelor Paști este celebrată întotdeauna într-o zi de duminică, lăsatul secului pentru acest post are loc tot într-o zi de duminică. Sărbătoarea de lăsatul secului prezintă variații calendaristice, în funcție de zonă, ea fiind celebrată fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea a lăsatului sec de brânză. În unele zone, pregătirile încep din ziua de sâmbătă, care este marcată în special de obiceiuri legate de cultul morților. Se fac parastase și se dă mâncare de pomană. Se pregătesc tot felul de bunătăți, se coace pâinea, apoi se fac placinte cu mălai în frunze de varză, tăiței cu nucă sau cu mac, poame coapte.
Duminică, toată familia se așază la masă și trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca "de dulce".
Paștele Ortodox vs Paștele Catolic. Cum se ține postul celor două mari sărbători
Atât catolicii, cât şi ortodocşii pun accentul pe curăţenia sufletească, însă există mici diferențe între dogmele ortodoxe și cele catolice, scrie ziarulunirea.ro. Este vorba despre restricţiile alimentare pe care le impune postul ortodox și care nu se regăsesc la cel catolic. În schimb, Biserica Catolică îi îndeamnă pe credincioși la spovedanie și curățirea sufletului. Practic, în timpul postului, creştinii catolici pot să consume orice fel de alimente, inclusiv carne, cu excepţia a două zile. Prima dintre acestea este la începutul postului şi poartă denumirea de Miercurea cenuşii. A doua zi marcată de un post negru este Vinerea Mare, ultima din Săptămâna Patimilor, în care Mântuitorul a murit pe cruce. Însă nici în aceste două zile credincioşii nu trebuie să-şi forţeze limitele rezistenţei fizice la foame, preoţii catolici explicând că postul presupune abstinenţa de la carne, dar cel mai mult cade accentul pe ideea de „post interior”, de spovedanie şi întoarcerea la credinţă.
Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei.
Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.
În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează.Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.
În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii sunt îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.
De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.
Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.
În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.
În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică.
Mai mult, aceștia trebuie să se înalte sufleteste prin rugăciune alaturi de fapte bune.
Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
Postul Paștelui 2021. Dezlegarea la pește
La praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește .Când Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin.
Când cade în vinerea sau în sâmbăta acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.Miercuri se ajunează până seara, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.