Povestea celei mai vechi cabane turistice din munții României. Unde este și cîți ani a împlinit

Cea mai veche cabană turistică din munții României a împlinit 140 de ani. Este vorba de Cabana Postăvarul, situată la altitudinea de 1.604 metri în partea nordică a masivului cu același nume. La începutul secolului trecut, cabana din Postăvarul era singura clădire din Poiana Braşov.

Cabana Postăvarul
Cabana Postăvarul a împlinit 140 de ani. Foto: drumetiicarpati.ro

Unul dintre cele mai vechi simboluri ale Brașovului, cabana Postăvaru a fost, este și va fi un punct de întâlnire al schiorilor şi al iubitorilor de munte. De aici, dacă este zi frumoasă, iubitorii muntelui pot vedea multe dintre emblemele munților României: Crucea de pe Caraiman, Colţii Morarului, Cabana Omu, Valea Mălăieştilor, creasta Pietrei Craiului, pârtia Lupului, Drumul Roşu şi Braşovul.  

Cabana Postăvarul în secolul trecut
Cabana Postăvarul a fost prima construcție din Poiana Brașov. Foto: postavarul.ro

Prima construcție turistică din Poiana Brașov 

Apariţia ei a fost o necesitate la acea vreme, deoarece zona începuse să fie tot mai căutată de schiori scriu jurnaliștii de la monitorulexpres.ro. Între 2 aprilie 1881 şi 7 octombrie 1883, în Masivul Postăvarul, numit în germană Schuler (elev), s-a construit Schulerhütte – Cabana Schuler - cel mai vechi adăpost montan în funcţiune din România.

Potrivit adevarul.ro, elevii Liceului Johannes Honterus, înfiinţat în 1541, obişnuiau să vină aici în excursii, în luna august a fiecărui an, se distrau şi organizau jocuri. Acest obicei a durat aproape 200 de ani, până în 1716, astfel că s-ar putea spune că elevii liceului braşovean au fost „pionierii” turismului organizat în Poiana Braşov.  

Etapele construirii cabanei Postăvarul

Părinții cabanei au fost membrii Siebenbürgische Karpaten Verein – SKV – în româneşte „Asociaţia Carpatină Ardeleană”, înfiinţată în 1880 la Sibiu, şi care avea şi o filială la Braşov (înfiinţată în 1881). Acești pasionați de munte, au construit două drumuri spre Vârful Postăvarul.

Este vorba de„Drumul roşu“, care porneşte de la actuala „Capra Neagră“ şi „Drumul albastru“, care porneşte de pe Tâmpa, peste Creasta Krukur. Aproape de capătul acestor drumuri, în 1883, SKV a construit actuala cabană Postăvarul, extinsă în 1891. În 1903 a fost construit aşa numitul Pavilion, iar în 1907 a mai apărut şi o anexă gospodarească.

 În 1931, cabana s-a putut extinde din nou, mai ales că numărul oaspeţilor era din ce în ce mai mare. Cu această ocazie au fost adăugate două sali de mese, un bar, o garderobă pentru schiuri şi o cameră pentru ceruit schiurile. Efortul pentru extindere a fost unul apreciabil, dacă ţinem cont de faptul că zeci de mii de cărămizi au fost cărate din oraş, de către voluntari, cu rucsacul!

În 1945 a fost naționalizată și a început să se degradeze deși tot timpul a fost păstrată în circuitul turistic. Membrii clubului au reușit să reintre în posesia cabanei în 2004 și au recondiționat și modernizat cabana

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net