Povestea emoționantă a adolescentului în scaun cu rotile din Colectiv
Incendiul din Colectiv a curmat viața a 63 de persoane și a rănit alte aproximativ 150. Cei care au scăpat din acel infern au rămas traumatizați. Una dintre victime, un adolescent în scaun cu rotile, a fost salvată de doi prieteni, alături de care venise la concertul trupei „Goodbye to Gravity”, în seara fatidică de 30 octombrie.
Mihai Popescu (15 ani) suferă de parapareză spastică și, de la vârsta de șase luni, viața lui s-a derulat mai mult prin spitale, sanatorii de recuperare și ședințe de kineoterapie. Adolescentul se numără printre răniții din incendiul care a avut loc în clubul Colectiv. Cu toate că a trecut prin clipe de coșmar, Mihai este un tânăr optimist și curajos, care este încrezător că se va face bine.
“Numai noi ştim cât ne-am chinuit cu el. Mihai este viaţa noastră. Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a-l vindeca. L-am dus la cei mai renumiţi medici. Tot ce am avut am investit în recuperarea lui. După atâţia ani de terapii, deja se vedeau îmbunătăţiri pentru că Mihai reuşise să stea în picioare dacă era puţin sprijinit. Cerul s-a năruit peste noi în seara aceea de 30 octombrie. Îl ştiam la concert. Soţul meu îi dusese cu maşina pe el şi pe prietenul lui, Pavlos. Mihai mergea pentru prima oară la un concert şi era fericit. Mai ieşise în oraş cu prietenii, la film în mall, la petreceri, dar la un concert nu mai fusese. Numai soţul meu ştie ce a simţit în seara aceea, după incendiu, când a fost la Colectiv să-l caute pe băiat printre cadavre”, a declarat mama lui Mihai, pentru ziarul Ring.
„Nicio clipă nu nu am crezut că voi muri”
Mihai Popescu este un adolescent special. Are un curaj și un optimism debordant. El a făcut mărturisiri despre noaptea în care a izbucnit incendiul din Colectiv, precizând că nu i-a fost nicio clipă teamă, pentru că era sigur că va trăi.
„Nu prea simt dureri. Mă mai înţeapă mâinile, uneori, semn că îşi revin nervii. Nu mi-e greu să vorbesc despre seara aceea, despre cum am încercat să mă târăsc spre ieşire în timp ce eram călcat în picioare. Nu mi-a fost frică. Nicio clipă nu am crezut că voi muri. Eram sigur că voi reuşi să scap. La un moment dat, am simţit că sunt ridicat şi scos afară. Prietenii mei Pavlos şi Laur se întorseseră după mine. Practic, ei mi-au salvat viaţa pentru că singur mi-ar fi fost imposibil să scap de acolo. Am ajuns la Spitalul «Grigore Alexandrescu» cu arsuri pe 35% din corp. Eram foarte umflat - mi-a zis mama - şi abia mi se distingeau trăsăturile. În primele 20 de zile de internare îmi făceau anestezie generală când îmi schimbau pansamentele. Acum, după externare, merg la control o dată pe săptămână. Domnul profesor Dan Enescu, managerul Spitalului «Grigore Alexandrescu», mi-a spus că sunt un tip foarte optimist şi singurul pacient fără traume psihice. M-au bucurat vorbele dânsului. Îi datorez enorm şi dânsului, şi întregii echipe de medici, asistente şi infirmiere pentru cum m-au îngrijit”, a spus adolescentul, pentru Ring.
Eroul lui Mihai Popescu
Pavlos Jester (15 ani) este una dintre victimele incendiului din Colectiv, prins în flăcări după ce și-a pus viața în joc pentru a-și salva prietenul imobilizat în scaun cu rotile, pe Mihai Popescu. Băiatul a stat în comă, însă, din fericire, și-a revenit. Și pentru el, cât și pentru prietenul lui, urmează un drum lung de recuperare.
„Cu Pavlos sunt prieten de când aveam vreo patru ani. Cum eu ieşeam greu la joacă afară, Pavlos venea la mine acasă aproape zilnic. El este acum în clasa a IX-a, iar eu - în clasa a VIII-a la Şcoala Generală nr. 195. M-au sunat şi m-au vizitat colegii de şcoală, doamna dirigintă şi doamna directoare. Toţi mi-au fost alături şi m-au sprijinit. Unul dintre colegi stă în bloc cu mine şi mă vizitează foarte des. În rest, vorbim pe internet. Începând de luna viitoare sper că voi reveni la şcoală. Acum trebuie să mi se mai vindece mâinile. Pe braţe port nişte pansamente compresive, iar după ce-mi revin puţin la mâini, să pot băga degetele, voi folosi mănuşi compresive. Cu Pavlos nu am vorbit direct. Mama ţine legătura cu familia lui. M-am bucurat enorm că şi-a revenit şi că a putut face câţiva paşi singur. Este cel mai bun prieten al meu”, a mai spus Mihai.
Cum îl puteți ajuta pe Mihai Popescu
Cei care doresc să îi ofere un ajutor adolescentului, pot face donații în contul RO85BRDE410SV96962224100, deschis la BRD, titular de cont Popescu Marian, tatăl lui Mihai.