Povestea emoționantă a unui veteran de război. ”Din 32 de oameni câți am fost la plecare, ne-am întors în țară doar 10”

Ultima actualizare:

     Maiorul (rtr.) Ștefan ILIE povestește cu emoție despre perioada celui de-Al Doilea Război MondialFOTO: MAPN
Maiorul (rtr.) Ștefan ILIE povestește cu emoție despre perioada celui de-Al Doilea Război MondialFOTO: MAPN

Are 100 de ani și poate că a uitat multe lucruri până acum. Însă Al Doilea Război Mondial nu-l va uita niciodată. Clipele grele pe care le-a trăit alături de camarazii săi i-au rămas adânc tipărite în memorie.

Maiorul (rtr.) Ștefan Ilie a fost pe front în perioada 1942-1944. După război, s-a angajat ca magaziner la Filatura Română, apoi la Postăvăria Română și la Ministerul Forestier de unde a ieșit la pensie, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

Ștefan Ilie s-a născut în data de 17 august 1921, în comuna Dobroești din județul Ilfov, într-o familie de agricultori cu 4 copii, 3 băieți și o fată.

A fost pe front în perioada 1942-1944 cu Regimentul 2 Vânători Gardă și, ulterior, cu  Regimentul 22 Infanterie Târgoviște, unitate cu care a trecut Prutul, ajungând până la Cotul Donului.

„Când am trecut Prutul, Regele Mihai ne-a transmis un mesaj emoționant de încurajare: <<Frați români, vă urez să vă ferească Dumnezeu de rele și să vă aibă în pază!>> La Cotul Donului, unitatea noastră a înlocuit Regimentul 4 Călărași. Pe drum am avut surpriza să mă întâlnesc cu un frate de-al meu și cu un cumnat, care participau și ei pe front. După luptele purtate în această zonă, ne-am îndreptat cu regimentul spre Marea de Azov. Apoi, ne-am instalat într-o pădure, unde am stat circa 8 zile. Am trăit vremuri foarte grele! Eram nevoiți să bem apă de ploaie din urmele lăsate de potcoavele cailor. Ca hrană, aveam la noi câte un dumicat de pâine și dormeam pe unde apucam. Eu aveam ca sarcină să distribui hrana rece. Însă, un coleg de-al meu care căra cu o căruță hrana caldă pentru camarazii noștri a călcat pe o mină și a fost spulberat! Au fost clipe groaznice! La un moment dat am ajuns și în zona Odessei.

Din 32 de oameni câți am fost la plecare, ne-am întors în țară doar 10, un ofițer și 9 soldați. Cu voia lui Dumnezeu am ajuns acasă viu și nevătămat”, a povestit cu emoție venerabilul veteran.

Decorat pentru faptele de vitejie

La cei 100 de ani, maiorul (r.) se bucură de o sănătate foarte bună, fiind îngrijit de una dintre fiice împreună cu familia acesteia și, totodată, se mândrește cu cei șase nepoți.

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945” și i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei în care s-a născut - Dobroești.

În cadrul programului „Acasă la Veterani”, maiorul (rtr.) Ștefan ILIE, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanții Direcției calitatea vieții personalului, la împlinirea vârstei de 100 de ani.  

Citește și:Din culisele celui De-al Doilea Război Mondial, conflictul ce a devastat lumea

Cei mai temuţi 10 lunetişti din Al Doilea Război Mondial

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net