Povestea tinerilor de la Iași care au lăsat străinătatea pentru o afacere cu struți africani în România

Ultima actualizare:

    Iulian și Mihaela Cadar au lăsat munca în străinătate pentru o fermă de struți în RomâniaFOTO BZI.ro
Iulian și Mihaela Cadar au lăsat munca în străinătate pentru o fermă de struți în RomâniaFOTO BZI.ro

Un cuplu de tineri din Iași a lăsat joburile din străinătate pentru a-și face o afacere cu struți africani acasă, în România. Cei doi soți au investit economiiile și au cumpărat păsările atât de căutate pentru carnea și couălele lor. Apoi au obținut fonduri europene în valoare de 40.000 de euro. Acum se gândesc să își deschidă și un restaurant.

 Iulian și Mihaela Cadar s-au hotărât anul trecut, în plină pandemie, să își încerce norocul în afaceri. Astfel că au investit 13.000 de euro într-o fermă de struți, în comuna Strunga. Cei doi nu s-au aruncat chiar cu capul înainte, ei având mulți ani de experiență în acest domeniu, în străinătate, potrivit BZI.ro.

Iulian a plecat în străinătate la vârsta de 17 ani. A lucrat, alături de soție, în Italia, Anglia, Olanda, Germania, apoi a vrut să aplice experiența la ei acasă.

Însă nu s-au gândit de prima dată la struți.

”Inițial am vrut să facem o fermă cu porci, dar văzând care e situația la noi, am abandonat ideea. Ne-am gândit la viței sau găini, noi fiind crescuți la țară și fiind obișnuiți să creștem animale. Însă am văzut câteva ferme de struți pe Internet și am zis să încercăm cu asta. Am cumpărat tractor, cositoare, granulator. Am cheltuit până acum 13.000 de euro”, a spus Iulian Cadar pentru BZI.

Au făcut proiectul și l-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Erau eligibili pentru finanțare, însă nu erau bani. ”Anul acesta m-au anunțat că primesc banii, 40.000 de euro, pentru că s-au alocat noi fonduri. Eram pe punctul să renunț la afacere pentru că îmi găsisem un nou loc de muncă în străinătate”, a spus bărbatul.

Fermierul spune însă că mai au multe de achiziționat până când totul va fi pus pe picioare.

„Mai trebuie să investim în incubatoare 9.000 de lei, trei incubatoare pentru 30 de ouă. Vrem să mai facem niște adăposturi, să mai luăm niște utilaje. Numai pe struți am dat 6.000 de euro și i-am adus de la Sebeș. Hrana lor este una formată din lucernă și furaje. Sunt foarte sensibili la hrană și dacă se îmbolnăvesc trebuie cumpărate medicamente scumpe”, a spus Iulian Cadar.

A găsit piață de desfacere pentru carnea de struț

Tânărul nu își face griji în privința valorificării produselor pentru că există suficientă cerere pe piață.

„Am discutat deja de un contract cu un abator din Alba pentru carnea de struț. La abator e 2,89 de euro kilogramul de carne. Un struț poate ajunge la 120-130 de kilograme. Pot vinde cu 75 de lei kilogramul de carne file și un ou ajunge la 100 de lei bucata. Ajunge pentru 5-6 persoane o omletă. O să pun anunțuri de vânzare și pentru ouă. M-a sunat deja un coleg din Olanda care mi-a spus că vrea 60 de pui de carne. Oricine poate consuma produsele obținute de la struți. Nu sunt grețoase ouăle. Carnea se gătește după anumite rețete, e delicată la gătire și este certificată cu analize. Carnea de struț nu seamănă cu cea de pasăre, de vită sau porc. Are gustul ei, e roșie și foarte fragedă”, a mai spus omul de afaceri.

Ieșeanul a mai spus că, după câțiva ani vrea să deschidă și un restaurant, însă abia după ce va începe să vândă produsele.

Cei care au muncit în străinătate și s-au întors în țară mai pot obține banii europeni până la data de 5 iulie 2021, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Iulian Cadar a obținut 40.000 de euro, fonduri europene acordate în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Însă, cei care au muncit în străinătate și vor să aplice pentru proiecte finanțate din bani europeni, o pot face până la data de 5 iulie 2021 pe siteul AFIR.

Citește și:Săteanul care crește struți în nordul țării. “Am vândut toate ouăle”

FOTO Ce păţeşti când te pui în şaua unui struţ? S-a întâmplat la un festival în Arizona!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net