Poveștile copiilor născuți prematur. „Când am venit pe lume, aveam capul cât o minge de tenis“
Anual, în România se nasc 20.000 de copii prematur. Mulți dintre ei sunt extrem de mici și cântăresc doar câteva sute de grame. Unii, din păcate, nu supraviețuiesc, alții reușesc să treacă peste momentele critice, iar acum nu-i mai deosebești de cei care au fost copii născuți la termen. Unul dintre copiii născuți în urmă cu 15 ani, la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, era atât de mic la naștere că avea capul cât o minge de tenis.
Specialiștii spun că naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naştere, deci înainte de începutul celei de-a 37 a săptămâni a sarcinii. Aproximativ 10.000 de prematuri mor, în fiecare an, iar tragedia este că mulţi ar putea fi salvaţi, dacă ar exista dotările necesare. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Mulți dintre cei care supraviețuiesc ajung să nu-i mai deosebești de cei născuți la termen. Ieri, într-un eveniment prilejuit de dotarea Maternității Cuza Vodă cu o ambulanță specială pentru prematuri, au fost prezentate și câteva ”succese”.
Anastasia şi Vladimir Cantemir au venit pe lume în urmă cu 15 ani la Maternitatea „Cuza Vodă“, fiind născuţi prematur. Atunci aveau 800 şi 900 de grame, însă acum sunt copii de nota 10, scrie Ziar de Iasi.
Vladimir și-a amintit că părinţii săi i-au spus că era cât o sticlă de jumătate de litru de suc, iar capul lui era mic cât o minge de tenis.
„Când eram mic, tata a văzut că băteam în diverse lucruri şi mi-a descoperit pasiunea pentru tobe. Am reuşit să mă dezvolt ca şi ceilalţi copii datorită muncii părinţilor, de când eram foarte mic îmi făceau masaje şi proceduri speciale ca să mă dezvolt corespunzător, dar şi datorită medicilor din acest spital unde am avut ocazia să mă nasc“, a povestit Vladimir, care acum este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional, împreună cu sora sa.
„Am fost o surpriză, nimeni nu se aştepta ca în acea zi să mă nasc“
Anastasia, sora geamănă a lui Vladimir, a povestit că ea a fost ”o surpriză” pentru toată lumea, la naștere.
„Mi s-a spus că am fost o surpriză, nimeni nu se aştepta ca în acea zi să mă nasc. Părinţii mei au fost foarte bucuroşi, ştiau că vor avea gemeni, dar nu ştiau ce va fi al doilea copil, ştiau doar de fratele meu, Vladimir. Am fost o surpriză imensă, nu ştiau că voi fi fată“, spune Anastasia, acum o adolescentă ce își dorește să devină medic pentru a-i ajuta și pe alți copii.
Părinţii i-au povestit că atât ea cât şi fratele ei au mai stat în spital două luni pentru a ajunge la greutatea specifică vârstei lor. Pe lângă pasiunea pentru tobe, este foarte pasionat şi de baschet, iar mai nou a început să picteze încălţăminte, alături de sora sa.
Ambulanță neonatală pentru copiii născuți prematur
De Ziua Copilului, la Maternitatea „Cuza Vodă“ a fost inaugurată o nouă ambulanţă, care este o adevărată „terapie intensivă neonatală pe roţi“ după cum a descris-o prof.dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului Regional de Terapie Intensivă Neonatală de la maternitatea ieşeană. Ambulanţa a costat 300.000 de euro, şi o înlocuieşte pe cea care se afla în dotarea spitalului de 17 ani. De această ambulanță va beneficia toată regiunea Moldovei. Cealaltă era din 2004 și avea deja un milion de kilometri la activ.
În fiecare an în Centrul de Terapie Intensivă Neonatală sunt îngrijiţi aproximativ 1.000 - 1.200 de copii, dintre care 800 sunt prematuri. Dintre aceștia, 300 sunt prematuri mici şi extrem de mici, de 500-600 de grame.
La naştere au fost la un pas de moarte, acum sunt mari vedete