Preot exclus din Biserica Ortodoxă, lăsat să ţină slujbe în propria casă
Un preot din judeţul Bacău, caterisit în anul 2010, condamnat de două ori pentru exercitarea funcţiei fără drept, câştigă o luptă cu o miză uriaşă pentru Biserica Ortodoxă Română, cazul putând crea un precedent.
Viaţa bate orice telenovelă. Nicolae Floriştean a fost preot paroh în comuna Bereşti, din judeţul Bacău, încă din anul 1996. După 14 ani de preoţie, Floriştean a intrat în conflict cu superiorii săi, după ce a divorţat de preoteasă şi s-a recăsătorit, scrie adevarul.ro. Pe 19 iulie 2010, Consistoriul Eparhial a hotărât caterisirea preotului Nicolae Floriştean. Reprezentanţii Arhiepiscopiei i-au pus în vedere că nu mai are dreptul de a purta haine preoţeşti şi i-au solicitat să predea cheile de acces în lăcaşul de cult şi bunurile aflate în inventarul bisericii. Preotul, susţinut de întreaga comunitate, a refuzat, continuând să slujească în biserică până în anul 2011 când a fost evacuat din lăcaşul de cult cu mascaţii. Şi ulterior acestui eveniment, părintele Floriştean a continuat să slujească într-un spaţiu amenajat chiar în casa lui. Preotul caterisit asigura, la cererea sătenilor, slujbe de înmormântare, cununii, botezuri. Arhiepiscopia a formulat mai multe plângeri penale împotriva sa.
Trei dosare au fost deschise pe numele preotului. În 2013, judecătorii au decis condamnarea sa la un an de închisoare cu suspendare pentru exercitarea fără drept a unei profesii. Preotul a continuat, însă, să ofere servicii religioase la cererea enoriaşilor. Reclamat din nou de Arhiepiscopie, a fost trimis din nou în judecată şi condamnat în 2015 la un an şi două luni cu executare. Între timp, preotul Floriştean a înfiinţat o grupare ortodoxă cu titulatura „Cina cea de taină”, asociaţie ce a aderat la Biserica Ortodoxă Autonomă Ucrainiană. Astfel că, în cel de-al treilea dosar, instanţa din Bacău a avut o nouă abordare. Invocând jurisprudenţa CEDO, Judecătoria Bacău a dispus achitarea lui Nicolae Floriştean şi a motivat că” activitatea religioasă pe care inculpatul a desfăşurat-o, respectiv cinci slujbe de înmormântare şi o cununie religioasă, a fost la solicitarea enoriaşilor (în opinia instanţei este puţin probabil ca aceştia să nu fi cunoscut că inculpatul fusese caterisit, având în vedere că l-au ajutat la construirea unui imobil cu caracter religios în curtea sa), aceştia adresându-se inculpatului din propria lor iniţiativă, slujbele având loc într-un spaţiu privat edificat la domiciliul său, fără a se produce vreo consecinţă juridică (materială, morală) întrucât actele exercitate de inculpat au avut conotaţii exclusiv spirituale (cântări preoţeşti)”, informează adevarul.ro. Să vedem acum care va fi reacţia Arhiepiscopiei Romanului şi mai ales a BOR!