Preşedintele Klaus Iohannis, aşteptat să anunţe noul premier. Care este primul nume vehiculat

Ultima actualizare:

    Klaus IohannisFOTO: adevarul.ro
Klaus IohannisFOTO: adevarul.ro

Zi importantă pentru viitorul Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să anunţe marţi numele premierului, care are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Conform afirmaţiilor preşedintelui, se prefigurează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul formaţiunii liberale. Propunerea de premier a PNL este liderul partidului, Ludovic Orban.

Preşedintele Iohannis a avut vineri consultări cu partidele parlamentare pe tema noului Guvern, iar la finalul consultărilor a anunţat că acestea vor continua în formulă restrânsă şi că luni sau marţi va face public numele premierului. De asemenea, preşedintele a menţionat că se conturează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul PNL. Fiecare dintre partidele care au fost prezente la Cotroceni impune condiţii pentru susţinerea Cabinetului, iar PSD a afirmat luni că nu va vota guvernul.

Ludovic Orban este premierul susţinut de PNL, fapt afirmat de liderul liberal inclusiv la ieşirea de la discuţiile cu şeful statului. După runda de consultări, PNL s-a declarat în favoarea anticipatelor şi dispus să preia guvernarea, USR a propus direct Pactul pentru anticipate, UDMR s-a pronunţat împotriva anticipatelor şi în favoarea instalării rapide a unui Guvern, PMP s-a declarat şi el împoptriva anticipatelor şi a impus condiţiile referitoare la alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300, iar Pro România s-a pronunţat în favoarea anticipatelor şi dispus să contribuie cu voturile parlamentarilor săi la stabilitatea politică a ţării.

Cum ar arăta Guvernul Orban

Viitorul executiv, așa cum este el discutat în interiorul PNL, va avea maximum 16 ministere, față de 24 câte are Guvernul Dăncilă, iar o parte dintre miniștri vor fi specialiști afiliați partidului. Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul. Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.Domeniile cheie ale guvernării ar putea fi încredințate unor semi-tehnocrați: Externe, Sănătate, Finanțe, Apărare, posibil și Justiție.

Astfel la Ministerul de Interne este vehiculat numele lui Marcel Vela, fostul președinte al comisiei de apărare din Senat

Ministerul Educației - Monica Anisie, președinte PNL Sector 2, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în Guvernul Cioloș

Ministerul Dezvoltării - Robert Sighiartău, secretarul general al PNL (numele lui Sighiartău este luat în calcul și pentru portofoliul Economiei)

Ministerul Transporturilor - Lucian Bode, președintele Comisiei de transporturi din Camera Deputaților

Ministerul Muncii - Violeta Alexandru, președintele PNL București

Ministerul Economiei - Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților

Ministerul Agriculturii - Emil Dumitru, liderul federației ProAgro

Ministerul Fondurilor Europene - Bogdan Glăvan, consilierul pe probleme economice a lui Ludovic Orban

Ministerul Apărării -Nicolae Ciucă (șeful Statului Major al Apărării). Este luat în calcul și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de apărare

Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, consilierul prezidențial pentru politică externă

Ministerul Sănătății - Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava

Ministerul Finanțelor - un specialist din afara partidului, posibil Cristian Păun, profesor la ASE, consilierul președintelui PNL, Ludovic Orban

Ministerul Justiției - un tehnocrat.

Ce prevede Constituţia privind formarea Guvernului

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îşi poate începe activitatea.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, până la instalarea nooului guvern, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Citeşte şi:

Reacția acidă a lui Klaus Iohannis, după accidentul cumplit din Ialomița: «Nepăsarea criminală a PSD costă vieţi de români»

Klaus Iohannis, cum nu l-ai mai văzut: ce «plete» blonde avea la 22 de ani! Ce nu știați despre președinte

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate la Festivalul de comemorare de la Royal Albert Hall, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
KV WSCM jpeg
ciolacu londra gafe jpg
nasterea domnului jpg
brad craciun  jpg
image png
466908274 122229065552027432 5561926145543475278 n jpg
image png
nicusor pizza jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net