Preşedintele Societăţii de Epidemiologie: «Poate că în 2022 vom scăpa de pandemie»

Ultima actualizare:

    Mai avem de așteptat până când virusul SARS – CoV – 2 va deveni o amintire urâtă
Mai avem de așteptat până când virusul SARS – CoV – 2 va deveni o amintire urâtă

Numărul de noi infectări cu virusul SARS - CoV - 2 a început să crească în această săptămână, după o perioadă în care îmbolnăvirile se situaseră pe un palier rezonabil. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, crede că vom scăpa în totalitate de pandemie abia în 2022. Totuşi, situaţia s-ar putea îmbunătăţi simţitor din vara acestui an.

România se află sub ameninţarea valului trei al pandemiei COVID - 19, dar de această dată deţinem un atu important în lupta cu noul coronavirus: vaccinul. Totuşi, în acest moment, autorităţile nu-şi pot permite încă să renunţe la restricţii. Vestea bună e că nici nu s-ar impune altele, după cum arată Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, pentru adevarul.ro.

„În Europa ar fi vreo nouă ţări în care există o tendinţă de creştere. Este prognozat acest viitor val trei pentru că există o ciclicitate a acestei infecţii, plus că avem, pe continent, o circulaţie a tulpinii din Marea Britanie şi, din ce în ce mai mult, şi a celei sud-africane”, spune Azoicăi. 

Doina Azoicăi spune că principalul atu în lupta cu COVID-19 este vaccinul. De altfel, România este fruntaşă la acest capitol. Nu însă şi la testare, atrage atenţia epidemiologul. Jumătatea plină a paharului ar fi că valul trei va fi, probabil, mai puţin intens decât cel de-al doilea. „Chiar dacă va fi un val trei, nu e de aşteptat să fie la nivelul valului doi, care a fost foarte crescut. Deja, în multe ţări, o bună parte din populaţie a fost vaccinată, mai ales în statele care au avut campanii bune de imunizare, iar aici trebuie amintită şi lăudată România, pentru că s-a făcut ceea ce nu au făcut multe ţări civilizate. Deci, pe de o parte, nu mai este vorba de o populaţie total naivă, expusă la infecţie, iar pe de altă parte e nevoie de o creştere a numărului de teste, ceea ce din păcate nu se face în România. Şi, al treilea lucru, e important ca populaţia să înţeleagă faptul că, şi vaccinată, trebuie să respecte în continuare măsurile de protecţie”, subliniază expertul. 

Chiar şi în condiţiile în care campania de imunizare va decurge în ritm susţinut, este puţin probabil ca pandemia să fie depăşită total în acest an. În schimb, situaţia ar trebui să se îmbunătăţească în vară, când e de aşteptat să asistăm la o relaxare controlată. „Până ajungem ca 70% din populaţie să fie vaccinată, nu putem spera să atingem o normalitate. E adevărat că vaccinurile şi temperaturile ridicate vor scădea circulaţia virusului în vară, iar atunci vom avea o situaţie de relaxare controlată. Dar încă pandemia nu va fi învinsă, poate doar în 2022”, atenţionează preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. 


    Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, se încumetă la un pronostic
Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, se încumetă la un pronostic

Elevii trebuie să poarte masca de protecție în timpul orelor de sport derulate în sală 

O nouă reglementare privind procesul educațional! Ministerul Sănătăţii a făcut câteva precizări referitoare la măsurile de protecție în timpul activităţilor sportive. Astfel, instituția susţine ferm purtarea măştii în timpul orelor de sport care se desfăşoară în interior. “Activităţile sportive în aer liber se pot desfăşura fără purtarea măştii de protecţie, cu respectarea distanţei fizice recomandate între elevi”, transmite Ministerul Sănătății. Argumentele invocate sunt incidenţa în creştere a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic, creşterea cazurilor pozitive COVID - 19 în rândul cadrelor didactice de la reluarea orelor de clasă şi a numărului de clase / grupe suspendate, conform datelor oficiale. Ministerul Sănătății anunță că, în perioada 23 februarie - 1 martie 2021, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar s-au înregistrat 405 de infectări în rândul elevilor, 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Nu mai puțin de 494 de clase / grupe au suspendat activitatea în perioada respectivă. 

Ministerul Sănătății avertizează că, în timpul efortului fizic, creşte mult eliminarea de aerosoli care pot vehicula virusul SARS - CoV - 2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere. În plus, măsura de a relaxa purtarea măştilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susţinut de protejare în timpul tuturor celorlalte activităţi şcolare. Nu în ultimul rând, mai multe ţări au luat decizia de a sista complet activităţile sportive, tocmai pentru a limita riscul noilor îmbolnăviri. 

Flash! News: 

  • CLASAMENT. Capitala rămâne pe primul loc în privința noilor infectări cu virusul SARS – CoV – 2 în 24 de ore. De marți până ieri, în București au fost înregistrate 707 noi cazuri (în total, de la începutul pandemiei, 130.882 de îmbolnăviri). Pe poziția a doua se situează județul Timiș, cu 415 noi infectări (în total, 39.994 de cazuri). Poziția a treia este ocupată de județul Cluj, cu 309 noi îmbolnăviri (în total, 40.863 de infectări). 
  • IMUNIZARE. Ion Iliescu, fost președinte al României (1990 – 1992, 1992 – 1996 și 2000 – 2004), care a împlinit ieri 91 de ani, a anunțat că s-a vaccinat împotriva noului coronavirus. Politicianul a declarat pentru Realitatea Plus că n-a avut reacții adverse. „M-am vaccinat și nu am avut probleme. Pentru vârsta pe care o am, mă simt bine”, a anunțat el. 
  • Mușchi. Forma fizică a liderilor europeni care s-au vaccinat anti – COVID - 19 e pusă în umbră de cea arătată de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, anunță digi24.ro. Liderul de la Kiev a dus provocarea la un nou nivel și a rămas la bustul gol, în momentul în care a primit serul. El a ales să se vaccineze în estul țării, unde i-a vizitat pe militarii care luptă împotriva separatiștilor pro - ruși. Zelenski, care a fost bolnav de COVID – 19, i-a îndemnat pe toți ucrainenii să-i urmeze exemplul. Aproape jumătate din populația țării nu intenționează să se imunizeze. 


    Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
  • CARANTINĂ. Cehia se confruntă cu un val ridicat de infecţii în ultima perioadă. Naţiunea de numai 10 milioane de locuitori a înregistrat și o rată ridicată a mortalităţii, înregistrându-se, până acum, 20.000 de decese. Săptămâna trecută, Guvernul de la Praga a anunţat o nouă perioadă de carantină, în timp ce alte țări ies încet de sub restricţii, scrie adevărul.ro. Potrivit experților, Cehia a făcut o serie de greşeli, întrucât a ridicat restricţiile în momente nepotrivite și a estimat greșit evoluţia pandemiei COVID – 19. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net