Preţul legumelor a explodat în martie. Cine e vinovat?

Ultima actualizare:

    Producătorii  şi comercianţii dau vina unii pe alţii pentru  majorări
Producătorii şi comercianţii dau vina unii pe alţii pentru majorări

La Galaţi, ca de altfel peste tot în ţară, preţul alimentelor a crescut brusc, deşi în teorie nu există nici o explicaţie economică. Cumpărătorii spun că sunt victimele lăcomiei, iar producătorii şi comercianţii aruncă vina unii pe alţii. Pe piaţa legumelor sunt cele mai mari turbulenţe.

Gălăţeanca Ioana Popoiu, la cei aproape 70 de ani ai ei, este încă o persoană foarte activă. Limitată de noile reglementări legate de circulaţia persoanelor de peste 65 de ani, iese din casă mai rar decât şi-ar dori, dar recunoaşte că este conştientă că măsurile luate de autorităţi sunt corecte. Altceva, însă, o deranjează pe doamna Ioana. „Prea s-au scumpit toate, domnule. Înţeleg la măşti sau la spirt, că nu se mai găsesc, deci sunt mai scumpe. Dar cartofii? Dar ceapa? Dar făina? Au fost făcute din recolta de anul trecut, sunt în depozit, nu aveau nici un motiv să le scumpească! Nu-i lăcomie asta? Nu-i bătaie de joc? Spuneţi şi dumneavoastră!”, le-a mărturisit, vizibil supărată, gălăţeanca, reporterilor ”Adevărul”. Plecând de la aceste întrebări legitime (căci nu există nici o penurie de produse care să justifice scumpirile), am încercat să aflăm, de la comercianţii şi producătorii de la Galaţi, care e explicaţia. Nimeni nu-şi asumă răspunderea pentru scumpiri. Producătorii spun că de vină ar fi comercianţii, comercianţii spun că „buba” este la producători.

„Oricât de bune ar fi condiţiile de depozitare a legumelor vrac, tot apar pierderi. De aceea, este firesc ca în ultimele două luni să apară o creştere mică a preţului. Însă suntem la maximum 5%, în niciun caz la sută la sută, cum s-a ajuns în unele pieţe şi magazine”, ne-a spus inginerul Alexandru Stan, proprietar de depozit şi producător. Şi fermierul Cristinel Ciocan spune că legumele pleacă de la ei cu preţuri mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Bunăoară, castraveţii de solar sunt vânduţi angro cu 1,5-2 lei kilogramul (anul trecut erau 3-3,5 lei), deşi în pieţe sunt la 7-8 lei kilogramul.De cealaltă parte, comercianţii cu amănuntul de legume prezintă facturi care arată că angrosiştii au urcat preţurile semnificativ. Proprietarul unui aprozar din zona centrală a Galaţiului ne-a pus în faţă facturi care demonstrează că plăteau, în ianuarie, 1,5 lei pe kilogramul de cartofi, iar în martie preţul pentru acelaşi sortiment a ajuns la 2,8 lei. „Eu ce să fac acum? Să vând în pierdere?”, ne-a spus acesta. 

Iată topul scumpirilor!

Salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu decembrie 2019, în timp ce ouăle, fasolea, ceapa şi mălaiul s-au ieftinit, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenţei pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, transmisă de Agerpres. Salamul de vară vrac avea un preţ mediu de 28,83 lei/kg în data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decât în decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg faţă de ianuarie şi cu 2,16 lei/kg peste preţul lunii februarie. Roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg în data de 23 martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019. În ianuarie 2020, un kilogram de roşii putea fi achiziţionat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg.Preţul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 până în martie 2020, acesta ajungând în ziua analizată de Consiliul Concurenţei la 4,77 lei/kg.Laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, în timp ce în ianuarie preţul era de 4,10 lei, iar în februarie de 4,46 lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net