Prețul litrului de carburant, în România, a crescut cu 2 lei, în doar 3 luni

Care este evoluția în ultima perioadă a prețurilor la motorină și benzină, dar și cât de afectați sunt românii, mai ales după noile anunțuri economice ale BNR.

Preţul carburanţilor a crescut expenenţial
Preţul carburanţilor a crescut expenenţial

Mașina este un bun indispensabil, pentru cei mai mulți dintre noi. Chiar și așa, prețurile la motorină și benzină ne afectează cel mai tare în această perioadă, iar pe măsură ce inflația continuă să crească, ne putem aștepta ca drumurile pe care le facem cu mașina să se reducă.

Care este evoluția prețurilor la motorină și benzină

La începutul lunii februarie, românii erau nevoiți să scoată aproximativ 6,86 de lei pentru un litru de motorină sau benzină. 

Pe fondul războiului din Ucraina, aceste prețuri au crescut exponențial. Pe data de 24 februarie, când a avut loc invazia, prețul motorinei și al benzinei depășise prețul de 7 lei/litru. 

Modificarea cea mai mare a prețului a avut loc pe data de 10 martie, când un litru de benzină sau motorină depășise, în mai puțin de o lună, 8 lei. 

Miercuri, 11 mai, prețurile la motorină și benzină au rămas la o distanță impresionantă unul față de celălalt. Pentru un litru de motorină, șoferii sunt nevoiți să scoată din buzunar aproximativ 8,82 lei/litru. În același timp, prețul litrului de benzină e mai mai scăzut, fiind evaluat la aproximativ 7,97 lei/litru. 

De ce este mai scumpă motorina decât benzina?

Motorina a ajuns să fie mult mai scumpă decât benzina pe fondul războiului de la graniță. Aceste schimbări în preț sunt întâlnite în toată Europa, dar țările din Europa de Est sunt mult mai afectate.

Citește și Cu cât s-a scumpit carburantul azi? Motivul pentru care motorina a ajuns să coste mai mult decât benzina

De asemenea, pentru prețul crescut pe care-l vedem astăzi la motorină sunt responsabile și cotațiile de pe piața bursieră internațională. În acest moment, România achiziționează aproximativ 78% din țiței din import. În funcție de variația acestuia pe piața internațională, prețul final la pompă se poate modifica. 

Țițeiul este rafinat, transportat, depozitat și vândut mai departe comercianților. Pentru toate aceste operațiuni, costul este de aproximativ 1,6 lei/litru. În final, taxele și accizele sunt aplicate de către România, pentru prețul de la pompă. 

Cum sunt afectați românii

Costul benzinei și al motorinei este doar o altă problemă economic pe care țara noastră o traversează. Miercuri, BNR a anunțat că inflația a fost evaluată la 13,8% și este în creștere. 

Vezi și Record absolut! Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie

De asemenea, s-au mărit cheltuielile pentru gazele naturale (85,27%), cartofi (41,84%), energie electrică (40,80%) și ulei (38,19%). 

Pe lângă acestea, se adaugă și prețul crescut la carburanți, pe care românii sunt nevoiți să-l plătească de fiecare dată când doresc să-și alimenteze autovehiculul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net