Cu cât s-a scumpit carburantul azi? Motivul pentru care motorina a ajuns să coste mai mult decât benzina

Ultima actualizare:

Prețurile la motorină au ajuns, marți, cu 60 de bani mai mari față de cele pe care benzina le are. În acest moment, prețurile la motorină sunt cuprinse între 8,31 lei pe litru și 8,48 lei pe litru, la benzinăriile din București. În același timp, prețul benzinei variază între 7,67 lei per litru și 7,96 lei per litru, cu 52 - 64 bani mai puțin. Totuși, de ce e mai scumpă motorina decât benzină?

Pompă de alimentare cu carburant
Pompă de alimentare cu carburant

Dumitru Chisăliţă a explicat modul în care prețul combustibilului diesel este mai ridicat față de cel al benzinei, dar și cauzele care ar putea fi în spatele acestor majorări și diferențe importante de preț, potrivit Adevărul.

Citește și Scumpiri puternice la gaze naturale și petrol. Cu cât au crescut prețurile într-un singur an

Astăzi, motorina a fost mult mai scumpă față de benzină, cu diferențe mult mai mari în Europa de Est, în special cele din apropierea Ucrainei. Explicația fundamentală al acestui fenomen economic are în vedere războiul ruso-ucrainean, dar și alte nevoi importante din sectorul agricol. 

De ce e mai mare prețul la motorină

Așadar, cel puțin în România, agricultorii au așteptat subvențiile promise de către statul român atât de mult încât nu au mai putut amâna achizițiile de motorină pentru utilajele lor. Principiul de bază al economiei este cererea și oferta, iar cererea foarte ridicată din partea agricultorilor ar fi putut duce la această creștere a motorinei.

De asemenea, se amintește că sunt importante și diferențele de la cotațiile bursiere, care ar fi putut duce la o creștere mai mare a prețurilor motorinei față de benzină.

Vezi și Prețul carburantului explodează din cauza sancțiunilor impuse Rusiei

În același timp, România achiziționează aproximativ 78% din țiței din import, la prețuri ce sunt conectate la prețul țițeiului de pe bursele internaționale. Țițeiul este rafinat, transportat și depozitat, iar mai apoi, acesta este vândut de către benzinării clienților. Costul acestor operații este de aproximativ 1,6 lei/litru pentru benzina Premium 95.

Ulterior, acest stat aplică taxe și accize la prețul de la pompă, potrivit președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisălință.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net