Prețul carburantului explodează din cauza sancțiunilor impuse Rusiei

Prețul țițeiului a crescut la cel mai înalt nivel din 2008, din cauza sancțiunilor impuse de SUA și statele Occidentale, Moscovei, prin interzicerea importul de petrol rusesc, în contextul războiului din Ucraina.

Prețul carburantului explodează din cauza sancțiunilor impuse Rusiei
Prețul carburantului explodează din cauza sancțiunilor impuse Rusiei

Prețul petrolului a crescut la cel mai ridicat nivel din 2008 din cauza faptului că Statele Unite și aliații europeni iau în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc, dar și din cauza întârzierii discuțiilor de a readuce țițeiul din Iran pe piața globală.

Ca răspuns la solicitările Rusiei, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică că sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina nu au nimic de-a face cu un potențial acord nuclear cu Iranul.

Citește și Rusia a primit interzis la euro. Bancnotele nu vor mai fi furnizate

Între timp, Statele Unite și aliații europeni analizează interzicerea importurilor de petrol rusesc, a declarat duminică Blinken, iar Casa Albă s-a coordonat cu comitetele cheie ale Congresului care avansează cu propria interdicție.

Carburantul Brent LCOc1 a crescut cu 11,67 dolari, sau 9,9%, pe baril, ajungând la 129,78 dolari, în timp ce țițeiul CLc1 US West Texas Intermediate a crescut cu 10,83 dolari pe baril, adică 9,4%, ajungând la 126,51 dolari. 

Nu uita și Sancțiunile economice vor ținti și Belarus. Acestea vor lovi sectoarele vitale

În primele câteva minute de tranzacționare de duminică, prețul petrolului a urcat la cel mai mare nivel din iulie 2008, Brent s-a vândut cu 139,13 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate a ajuns la 130,50 dolari, pe baril, notează CNN.

Prețul petrolului ar putea atinge pragul record de 200 de dolari pe baril

Rusia exportă aproximativ 7 milioane de barili pe zi de petrol și produse rafinate, adică 7% din oferta globală. Unele exporturi de petrol ale Kazahstanului din porturile rusești au întâmpinat anumite dificultăți. 

Analiștii de la Bank of America au spus că, dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei sunt întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili sau mai mare, iar asta înseamnă că prețul petrolului s-ar putea dubla de la 100 de dolari la 200 de dolari pe baril.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
cub matilda pascal cojocărița png
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
cub gabriela marin denise pilafai png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
mariana moculescu jpg
cub theo rose anghel damian png
vladimir putin rusia
fabrica mustar tecuci jpg
image
image
image
image
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cub cred în românia animat gif
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg
Joshua Cooper jpg