Europa se confruntă cu o criză a petrolului. La ce preț ar putea ajunge motorina

În perioada pandemică, cererea de petrol era aproape inexistentă, dar ridicarea restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2 a ridicat exponențial nevoia de petrol la nivel mondial. 

image

Prin această cerere masivă, livrările globale de motorină și benzină sunt în scădere, pe măsură ce rafinăriile se luptă să țină pasul cu redresarea rapidă a cererii post-pandemice, exacerbând o penurie globală acută de energie, care a făcut deja creșterea prețurilor la gaz, cărbune și țiței să crească exponențial, acest fapt regăsindu-se cel mai bine în prețul facturilor la gaze naturale a gospodăriilor, se arată într-o analiză a Reuters

Cu cât a crescut cererea de petrol în Europa

În contextul în care băncile centrale globale se îngrijorează de ratele inflației nemaivăzute de zeci de ani, deficitul de motorină ar crește și mai mult costurile de combustibil și de transport și, printre altele, ar adăuga mai multă presiune în asupra prețurilor aferente comerțului cu amănuntul. Ca notă informativă, România se află printre țările europene cu cea mai mare rată a inflației.

Importurile de motorină din Statele Unite și Asia, pe care se bazează Europa, au fost limitate, în ultimele săptămâni, din cauza consumului intern foarte ridicat pentru producție și combustibil dedicat mașinilor personale.

Stocurile de petrol, care includ și motorina, deținute în depozitele independente din zona de rafinare și depozitare a companiei Amsterdam-Rotterdam-Anvers (ARA), din Europa Centrală, au scăzut săptămâna trecută cu aproximativ 2,5%, conform datelor companiei de consultanță olandeză, Insights Global. 

„Cererea de motorină pare să se îmbunătățească în nord-vestul Europei, dar capacitatea de rafinare mai mică, în comparație cu perioada pre-pandemică și nivelurile scăzute de import țin piața sub o presiune severă”, a declarat Lars van Wageningen, de la Insights Global.

Stocurile regionale s-au situat la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului din 2008, potrivit datelor disponibile, în timp ce stocurile onshore de distilate medii, din Singapore au scăzut, de asemenea, la minimele multianuale echivalând aproximativ 8,21 milioane de barili.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
Maxim
accident triciclu izbiceni olt jpeg
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg