Prețul răbdării pentru o călătorie cu CFR peste hotare. În câte ore se ajunge la Viena sau în Turcia

Ultima actualizare:

Din capitala României se poate ajunge cu trenul în cinci destinații internaționale. Este vorba de capitalele Republicii Moldova, Ungariei și Viena, iar din această vară compania de stat CFR va pune la dispoziție trenuri cu destinații în Bulgaria și Turcia. Pe 22 mai, românii au aflat că vor putea călători în Turcia fără viză, doar pe baza cărții de identitate.

Prețul răbdării mai greu de suportat decât tariful 

Din România se poate ajunge cu trenul în Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia și Moldova
Din România se poate ajunge cu trenul în Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia și Moldova

Dacă nu ai mașină personală, trenul este unul din mijloacele de transport la care poți apela. Și asta pentru că la prima vedere cheltuiala pare mai ușor suportabilă decât una pentru o călătorie cu avionul.

CFR pune la dispoziție mai multe astfel de trenuri care te trec hotarele spre cinci țări. Însă, lucrurile se schimbă mult pe parcurs față de gândul plin de spernață cu care pleci de acasă.

Europa Liberă a stat de vorbă cu doi tineri care și-au propus să ajungă din Cluj în capitala Ungariei, Budapesta, o călătorie care ar fi durat aproximativ 11 ore.

Inițial cuplul a ales varanta unei călătorii de noapte cu plecaare din Cluj în jurul orei 19:00 și sosire la destinație următoarea zi la ora 05:00.

Primul poticnire a fost la prețul biletelor. Ar fi preferat un vagon de dormit sau cușetă, unde s-ar fi putut odihni, dar prețul - între 210 și 243 de lei - era prea mare, așa că au plătit 158 de lei la clasa a II-A.

Cu acest planul în minte, Diana și Mihai au mers la gară pentru a cumpăra biletele. Aici, planul a picat de tot: calea ferată dintre Cluj-Napoca și Oradea e în lucru, iar singura variantă oferită la casa de bilete la acel moment a fost schimbarea trenului la Arad, ceea ce ar fi făcut ca timpul călătoriei lor să se prelungească cu câteva ore.

„Dacă ar fi să mă duc de la București la Budapesta cu trenul… mai greu, că ar însemna că fac 12 ore până la Arad, plus încă patru ore până la Budapesta. 16 ore aș sta acolo țintuită”, a spus tânăra pentru Europa Liberă, precizând că au renunțat la varianta cu trenul după ce au comparat prețul călătoriei cu cel al uneia cu avionul.

Prețul biletelor între cele două capitale costă este între 249 și 729 de lei, în funcție de tipul de vagon, și durează 18 ore, în timp ce biletul de avion, rezervat cu zece zile înainte de călătorie, costă 779 de lei, timpul petrecut pe drum fiind de o oră și 50 de minute. Iar dacă biletul ar fi cumpărat mai din timp, suma începe să scadă.

20 de ore cu trenul până la Istanbul

Trenul internațional „România” va fi pus în circulație în această vară și va asigura zilnic legătura directă între Bucureşti şi Istanbul/Halkali, Varna, Sofia şi retur. Perioada în care va circula trenul internațional „România” este 14 iunie - 14 octombrie 2024.

Un bilet Bucureşti Nord – Istanbul/Halkali (sau retur), la vagonul cușetă cu 4 locuri, costă 56 euro, anunță CFR.

Timpul călătoriei până la Istanbul ar fi de 20 de ore cu plecare la ora 20.00 și sosire puțin după ora 17.00, iar pentru Varna durata ar fi de 10 ore cu plecare 10.47 și sosire la ora 20.55.

Un bilet pentru o călătorie București Varna costă 31 de euro, iar până la Sofia 32 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net