Prima aplicație de numărat berzele albe, lansată în România

Ultima actualizare:

    În prezent se estimează că în România sunt 4.500 - 5.000 de perechi de berze albe. Foto: Doru Panaitescu
În prezent se estimează că în România sunt 4.500 - 5.000 de perechi de berze albe. Foto: Doru Panaitescu

Iubitorii păsărilor și ornitologii din toată țara au de acum posibilitatea să contribuie la un demers nobil și științific care are ca scop monitorizarea atentă a berzelor din România. Specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) au lansat aplicația de mobil „Uite Barza!”, care permite experților să obțină informații despre populația de berze albe de la noi din țară, dar și să-i monitorizeze dinamica. Aplicația, unică în Europa, va ajuta și la evitarea penelor de curent, provocate uneori de aceste păsări drăgălașe, care trăiesc mai mereu în compania omului.

Recensământul berzelor albe din România, un demers științific important al ornitologilor români, este posibil de acum grație aplicației pentru telefoanele mobile „Uite Barza!”. Societatea Ornitologică Română a reușit să-i convingă pe reprezentanții companiei de electricitate Enel să susțină financiar acest proiect, important atât pentru protejarea speciei, cât și pentru reducerea numărului penelor de curent. Barza albă își face cuib pe stâlpii de electricitate și, de multe ori, puii de barză cad pe liniile de înaltă tensiune și mor, însă provoacă și avarii la nivelul rețelei de distribuție.

Însă, dacă rețelele își revin după o pană de curent, berzele nu. Astfel, în baza informațiilor urcate în platforma online de cei care depistează cuiburi de barză în drumețiile lor, reprezentanții companiei de curent trimit echipe în teren pentru repararea cuiburilor, dotarea lor cu suporți metalici și pentru amplasarea de teci electroizolante, cu scopul de a proteja păsările și firele.

Cum funcționează aplicația gratuită

Aplicația „Uite Barza!” se poate descărca pe orice tip de smartphone (cu sistem Android sau iOS) din meniul telefoanelor sau de pe site-ul http://www.sor.ro/Uite-Barza. În momentul în care vedeți un cuib de barză, vă apropiați de stâlp, deschideți aplicația, dar și aplicația GPS a telefonului. Doar așa datele referitoare la localizarea cuibului pot fi introduse în platformă. Se va deschide o pagină care conține un formular, pe care puteți introduce informații referitoare la numărul berzelor existente (câți adulți, câți pui), la starea cuibului (dacă e șubred sau stabil, dacă are suport metalic sau nu). O barză adultă are ciocul roșu-portocaliu, un pui de barză are ciocul negru (sau gri închis). Apoi, aplicația vă va cere să vă îndepărtați de cuib pentru a face o fotografie, pe care o puteți introduce în platformă.

După ce ați salvat toate datele, le puteți transmite către aplicație. Felicitări! Tocmai ați intrat în rândul oamenilor de știință care contribuie la monitorizarea acestei specii protejate.

simeon stalpnicul png

Cu ajutorul informațiilor postate de români, specialiștii SOR vor realiza recensământul berzelor albe din România. Proiectul-pilot de numărare a berzelor se va derula în perioada iulie-august. Informațiile obținute vor fi transmise către Michael Otto Institut im NABU din Bergenhusen (Germania), care centralizează informațiile oferite de 39 de state participante la acest studiu mondial. Primul recensământ al berzelor albe din România a fost realizat în 1974. Ultima determinarea a populației de berze albe de la noi din țară datează din perioada 2004-2005, când au fost raportate circa 3.876 de perechi de berze. Specialiștii estimează că, în prezent, România are circa 4.500 de perechi de berze albe.

„Spunem berze albe fiindcă există și berze negre, care au o talie mai mică și nu sunt atât de apropiate de om”, spune Doru Panaitescu, blogger pasionat de ornitologie.

Curiozități despre berzele albe

Berzele sunt extrem de fidele locului de cuibărit.

Masculii sunt monogami, își păstrează partenera pentru toată viața.

Cele mai mari populații de berze albe se găsesc în Dobrogea, în Muntenia și în Transilvania.

„În cuiburile de barză, care pot ajunge la dimensiuni impresionante (doi metri lățime, 1,5 metri înălțime, 100 kg greutate), își fac galerii mai multe specii de păsări mici, cum sunt vrăbiile. Deci, salvând berzele, protejăm și vrăbiile”, spune Doru Panaitescu, blogger pasionat de ornitologie.


    Puii de barză au ciocul negru. Foto: Doru Panaitescu
Puii de barză au ciocul negru. Foto: Doru Panaitescu

„Se spunea și se mai susține și azi că berzele aduc copii. În Germania, mai ales, era această legendă că primul născut e adus de barză. Și, dacă copilul avea un semn pe corp, se spunea că de acolo l-a apucat barza cu ciocul. Ca să o convingi să-ți aducă nu copil trebuia să o momești cu dulciuri, lăsate pe pervaz”, ne lămurește Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare al Societății Ornitologice Române.

Prima vizită a lui Leonid Brejnev (conducătorul URSS în perioada 1964-1982) în România a fost întârziată 20 de minute de o barză. O barză care s-a electrocutat de firele electrice, ceea ce a dus la o pană de curent în zona Băneasa. Se spune că avionul lui Brejnev, care era monitorizat de turnul aeroportului din Băneasa a fost nevoit să petreacă 20 de minute deasupra Bucureștiului din cauza acestei pene de curent. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net