Satele care au fost desființate pe timpul lui Ceaușescu, dar au revenit pe harta administrativă
300 de sate și comune au fost desființate în timpul regimului comunist. Totul s-a întâmplat fără voința cetățenilor, arăta Decretul Lege 38. Sunt, însă unele sate "șterse" în 1989, dar care au revenit în 1990 pe harta administrativă. Comunele Bulzeștii de Sus și Bunila se numără printre acestea. La fel ca satul Bătrâna, scrie adevărul.ro.
Satul Bătrâna, așezare izolată din Munţii Poiana Ruscă
Comuna Bătrâna din Hunedoara, compusă în prezent din satul Bătrâna și cătunele Fața Roșie, Piatra și Răchițaua, a devenit satul Bătrâna, arondat comunei învecinate Dobra.
Când vorbim de Bătrâna, vorbim oficial despre cea mai mică urbe pe care o are România în acest moment, fiind o aşezare izolată din Munţii Poiana Ruscă, ce are doar 88 de locuitori ce trăiesc zi de zi aici. Cu buletin de Bătrâna sunt 126.
„Am fost desfiinţaţi în 1989, primăvara. Ne-au alipit atunci comunei Dobra. Însă a venit Revoluţia şi atunci oamenii au ridicat problema să fie reînfiinţată comuna Bătrâna şi asta s-a şi întâmplat”, îşi amintea Radu Herciu, fostul învățător din Bătrâna, primar al satului în perioada 2004 - 2024.
Și comunele Bulzeștii de Sus și Bunila au revenit pe harta administrativă
La fel ca Bătrâna, cu 80 de locuitori, și comunele Bulzeștii de Sus și Bunila, desființate în 1989, au revenit în 1990 pe harta administrativă. Cele trei comune din Hunedoara numără în prezent, împreună, mai puțin de 600 de locuitori.
„În cadrul acţiunii de sistematizare se va urmări gruparea gospodăriilor din satele mici şi dispersate în satele care au perspectivă de dezvoltare şi care vor fi stabilite prin lege şi aprobate o dată cu perimetrele construibile. În satele mici şi dispersate ce se vor stabili odată cu aprobarea prin lege a perimetrelor construibile ale localităţilor, se interzice să se construiască clădiri noi”, arăta un paragraf al Legii adoptate în noiembrie 1974.
Câteva sate din Săruleşti au fost înghițite de ape
Câteva sate din comuna Săruleşti, aflată la aproximativ 40 de kilometri de Bucureşti, au fost înghiţite de apele nemiloase în anul 1983 când s-au început lucrările la canalul Dunăre-Bucureşti.
Şi astăzi când apele seacă ies la iveală ruinele unei biserici, fundaţia unei şcoli sau a unei case şi chiar un cimitir. Pe fundul lacului Săruleşti se află satele Ciofliceni şi Pavliceni, părţi din Săruleşti-sat, Presna şi Sănduliţa.
300 de comune și sate au fost desființate
„Prin Legea nr. 2/1989, adoptată în timpul fostului regim dictatorial, au fost desființate în mod nejustificat și abuziv, ignorându-se voința cetățenilor, peste 300 comune și un mare număr de sate cu adâncă tradiție în istoria țării, aducându-se grave prejudicii desfășurării vieții și muncii cetățenilor”, arăta Decretul Lege 38, din 22 ianuarie 1990.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.