Clădirea rămasă în picioare după ce mai multe sate din Hunedoara au fost înghițite de ape. Datează din secolul al XVIII-lea
După ce mai multe sate din Hunedoara au fost înghițite de ape, la amenajarea lacului Cinciș, la începutul anilor ’60, a rămas în picioare doar clădirea unei vechi biserici, care pare că s-a încăpățânat să reziste tăvălugului declanșat în urmă cu peste șase decenii, odată cu amenajarea hidrografică.
La începutul anilor 1960, când a început amenajarea lacului Cinciș și construcția unui baraj, aproximativ 500 de localnici din satele aflate pe Valea Cernei din Hunedoara au fost nevoiți să își părăsească gospodăriile, fiind atenționați că acestea urmau să ajungă sub ape. Astfel, au trebuit să își demoleze casele, șurile, grajdurile și gardurile, oamenii din cele șapte sate și cătune Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, traversate de râul Cerna din Hunedoara
Apoi au încărcat mobilierul, uneltele și materialele de construcții pe care le păstraseră din vechile vetre și le-au adus pe dealul din vecinătatea barajului, unde în numai câteva luni ale anului 1962 avea să fie construit de la zero satul Cinciș Cerna din Hunedoara. Unii oameni au mutat mormintele strămoșilor lor, în timp ce alții au refuzat să se mute până când apa nu le-a înghițit complet casele.
Rămășițele a peste 100 de gospodării îngrijite de-a lungul mai multor generații au fost înghițite treptat de lacul Cinciș din Hunedoara. Totodată, au dispărut sub ape - unele demolate forțat, altele lăsate la mâna naturii – și cimitirele și câteva biserici vechi, una clădită chiar de către familia Huniazilor în secolul al XV-lea.
Biserica de la coada lacului Cinciș
Biserica ruinată de pe malul stâng al lacului Cinciș din Hunedoara pare că s-a încăpățânat să reziste tăvălugului declanșat în urmă cu peste șase decenii, odată cu amenajarea hidrografică. Acoperișul s-a prăbușit aproape complet, împreună cu o parte a pereților, ferestrelor și a tencuielii, în timp ce în interior, sub un cer larg deschis, plantele sălbatice cresc din covorul de mâl adunat de-a lungul timpului.
În apropiere, mai multe morminte ruinate, rămășițele unor ateliere metalurgice și, probabil, ale unei foste case a preotului, fundațiile mai multor case și șuri, dar și rămășițele unei biserici ortodoxe prăbușite se disting în pădurea apărută pe terenul mlăștinos, acoperit în trecut de ape. Doar vechea biserică romano-catolică, acum ruinată, a mai rămas din satul Baia Craiului din Hunedoara.
Biserica ar fi fost construită în secolul al XVIII-lea la ordinul împărătesei Maria Tereza, într-o perioadă în care satul Baia Craiului era cunoscut pentru topituriile sale de fier. În apropiere, la Toplița, se afla cel mai vechi furnal din Transilvania, unde au lucrat români, maghiari și germani. Tot din acest motiv a fost construită o biserică romano-catolică, pentru micile comunități maghiară și germană.
„Înainte de construcția barajului, ortodocșii mergeau la biserica din Cinciș – cea despre care se spune că ar fi fost ridicată de Huniazi – și toți credincioșii catolici de pe valea Cernei mergeau la biserica din Baia Craiului. Ambele au fost părăsite odată cu amenajarea lacului Cinciș.
Biserica Huniazilor a ajuns pe fundul apei odată cu vechiul sat. A fost demolată, iar oamenii au clădit una în satul Cinciș Cerna, unde au adus bunuri de la ea. O altă biserică ortodoxă din satul Baia Craiului a fost și ea dărâmată. Biserica romano-catolică a rămas în picioare, dar a fost părăsită, iar oamenii au luat bunurile din ea, inclusiv o orgă veche, cu pedale, și le-au adus în satul Izvoarele, unde o biserică nouă a fost amenajată în câțiva ani”, spune Rudolf Ungur, un localnic din satul Izvoarele, potrivit adevărul.ro.
În prezent, apele nu mai ajung la biserică, iar lacul s-a transformat aici într-un râu cu lățimea tot mai redusă de la an la an, înconjurat de mlaștini și cu malurile acoperite de stuf și o pădure tânără de sălcii. În jurul bisericii, dealurile sunt acoperite complet de pădurea plină de căprioare și mistreți, iar potecile spre ruinele fostei așezări au devenit inaccesibile.