Situție alarmantă! Sate care dispar din cauza lipsei de apă: „Lumea pleacă de aici”

Se întâmplă în Hunedoara! Mai multe sate de munte s-au depopulat aproape complet, iar problemele cauzate de lipsa apei le fac viaţa tot mai grea celor rămaşi. „Degeaba avem sate minunate, aşa cum spun turiştii, dacă nu avem apă. Lumea pleacă de aici”, se plâng sătenii, potrivit adevarul.ro.

Nea Traian  străbate cale lungă  până la izvor. Foto: adevarul.ro
Nea Traian străbate cale lungă până la izvor. Foto: adevarul.ro

Satul Boia Bârzii din Hunedoara mai are doar 15 – 20 de locuitori, majoritatea vârstnici, şi o mulţime de case vechi, din lemn, clădite de bunicii bătrânilor. În apropiere, cătunurile Muncelu Mare, Muncelu Mic şi Runcu Mic, toate din comuna Veţel, au rămas cu o populaţie împuţinată. Recent, ultimul localnic din cătunul Copileţ s-a stins, lăsând aşezarea pustie.

O călătorie prin satele din Ţinutul Pădurenilor aduce o experienţă de neuitat. Turiştii care pornesc la drum din Deva şi din Hunedoara traversează zeci de kilometri de pădure pentru a ajunge în aşezările de pe culmile desprinse din Vârful Poiana Ruscă (1.359 metri). Toamna, înfăţişarea pădurilor prin care se afundă şoselele de munte este spectaculoasă.

Pentru mulţi localnici din Ţinutul Pădurenilor, viaţa a fost însă dintotdeauna aspră. La şapte secole de la înfiinţarea cătunului Boia Bârzii, sătenii se simt la fel de izolaţi ca bunicii lor, dar sunt mai puţini şi mai neputincioşi.

„Am câteva oi, vite şi un purcel. În fiecare zi, de dimineaţa până seara, le car apă cu găleţile agăţate în cobiliţă, de la cele câteva fântâni şi izvoare din sat. Aduc apa din vale, dar în ultimul timp izvoarele au tot secat şi cred că o să rămânem fără apă. Degeaba avem sate minunate, cum spun turiştii, dacă nu avem apă. Lumea pleacă de aici”, oftează Traian Teleu, un sătean din cătunul hunedorean.

Omul are aproape 70 de ani şi trăieşte din creşterea şi din vânzarea animalelor. El stă într-o casă veche de lemn, împreună cu mama sa şi cu soţia. Nea Traian a trudit toată viaţa pentru îngrijirea animalelor, astfel că nu primeşte pensie.

Indicatorul  de la intrarea  în cătun. Foto: adevarul.ro
Indicatorul de la intrarea în cătun. Foto: adevarul.ro

Doar vreo trei localnici mai au pensii, după ce în trecut au muncit la minele de la Muncelu Mic. Tanti Sabina, vecina lui Traian, se confruntă cu aceleaşi probleme: lipsa apei şi veniturile insuficiente pentru a putea trăi decent.

„Izvoarele ne-au asigurat mereu apa în gospodării. Mergeam cale lungă până la ele, dar în trecut eram şi noi mai în putere. Unele vecine au spre 80 de ani, altele sunt bolnave. Ne este din ce în ce mai greu”, spune, cu voce termurată, Sabina, care trăieşte dintr-un ajutor social.

Aşa se face că satul Boia Bârzii, aflat la 25 de kilometri de Deva, a rămas tot mai pustiu în ultimii ani. 

Ioan Henţiu, primar în comuna Veţel, le cere vârstnicilor din Boia Bârzii şi din satele învecinate să mai aibă răbdare. „Reţeaua de apă va ajunge şi la ei, datorită investiţiilor prin Programul Naţional Anghel Saligny. De anul viitor am putea începe lucrările”, susţine edilul. 

Tanti Sabina,  pe drumul satului,  alături de o vecină. Foto: adevarul.ro
Tanti Sabina, pe drumul satului, alături de o vecină. Foto: adevarul.ro

„Oamenii din cătune n-au nici curent”

Şi alte sate din Ţinutul Pădurenilor au ajuns aproape pustii. Trei dintre cele patru cătune ale comunei Bătrâna, care numără doar 80 de locuitori, întâmpină mar dificultăţi. „Cătunul Piatra a rămas fără locuitori, Răchiţaua mai are trei familii, iar în Faţa Roşie mai locuiesc vreo şase familii”, arată Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna. „Sătenii nu au curent şi nu este nici apă. Oamenii în vârstă se trag înspre copiii lor, care locuiesc mai jos şi unde le este mai uşor”, adaugă Herciu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop png
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net