Case la 10.000 de euro și infrastructură modernă. Locul din România care i-a convins pe mulți să cumpere o proprietate

Ultima actualizare:

În timp ce multe cătune românești se confruntă cu depopularea și pierderea treptată a identității lor, există câteva localități care reușesc să ofere o rază de speranță. Cu drumuri pietruite care par să se piardă în mijlocul naturii, aceste sate oferă o oază de liniște și frumusețe. Un exemplu notabil este satul Chiliu din județul Gorj, unde doar 30 de case mai stau în picioare. Cu toate acestea, aceste locuri nu sunt pierdute de speranță.

Aceste sate oferă o oază de liniște. Foto: Click.
Aceste sate oferă o oază de liniște. Foto: Click.

Satele abandonate: de la comune populate la localități fără viitor

Un alt exemplu este satul Rătez, care odinioară era o comună înfloritoare, cu bancă, primărie, școală și magazine. Acum, clădirile sunt ruine, iar străzile sunt pustii. Școala, în care au învățat zeci de generații de copii, se transformă într-un memento al trecutului gloriei satului. Locuitorii rămași trăiesc din amintiri și se luptă să-și păstreze comunitatea în viață.

Speranța într-un viitor mai bun

Cu toate acestea, în mijlocul acestei situații dificile, există localități care au reușit să atragă noi locuitori și să revitalizeze comunitatea. Un exemplu de succes este satul Blăjeni din județul Hunedoara. Deși sute de localnici au plecat în ultimii ani, zona a devenit atrăgătoare datorită condițiilor oferite.

Primarul Horia Flavius Jurcă explică: "Avem această infrastructură, curent electric, fibră pentru telefonie. Cei care au cumpărat aceste proprietăți s-au interesat și au considerat că această zonă este potrivită pentru ei".

Rețeta succesului: case accesibile și infrastructură modernă

Satul Blăjeni a găsit rețeta pentru a opri depopularea: case accesibile și infrastructură modernă. Aici, peste 50 de gospodării au găsit noi proprietari la prețuri cuprinse între 10.000 și 20.000 de euro. Autoritățile au promis îmbunătățirea infrastructurii cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, deschizând astfel drumul pentru ca alții să revină la rădăcinile lor.

În timp ce 126 de localități din România au fost complet abandonate, exemplul pozitiv al satului Blăjeni arată că există speranță pentru satele românești. Prin investiții în infrastructură și oferirea de condiții accesibile, aceste locuri pitorești pot deveni din nou vii și vibrante, oferind un refugiu pentru cei care caută frumusețea și liniștea vieții la țară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net