Povestea singurului sat circular din România. Legenda spune că a fost denumit după soția unui conte

Printre comorile nenumărate ale României, se numără și singurul sat rotund din țară. Satul Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, se află în județul Timiș, la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică, iar datorită formei sale deosebite, întreaga localitatea a fost declarată monument istoric.

Charlottenburg, singurul sat circular din România / Foto: Arhiva Click!
Charlottenburg, singurul sat circular din România / Foto: Arhiva Click!

Satul Charlottenburg, cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, este singurul sat circular din țară, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice. A fost întemeiat de 32 de familii (171 de persoane), care au imigrat în Banat din nordul Italiei și sudul Germaniei, provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat.

Existența lui se datorează în principal contelui Karl-Ignaz von Clary und Aldringen, numit în 1769 președinte al administrației Banatului. De asemenea, potrivit legendei, localitatea a fost denumită după soţia contelui Aldringen, Charlotte. Aşezarea a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări realizat de administraţia habsburgică, iar forma rotundă a satului, dar şi întregul proces de construcţie a aşezării, se datorează inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, în acea perioadă funcţionar la Oficiul Sării din Lipova.

Toate casele ar avea exact aceeași înălțime

Satul are un diametru de doar 210 metri, motivul construirii acestui domeniu fiind protejarea moşiilor contelui de distrugerile pe care le puteau produce animalele sălbatice. La acea vreme, în mijlocul satului se afla o fântână și o plantație de duzi, ulterior, copacii au fost tăiaţi, iar în locul lor a fost construită, în anul 1876, actuala biserică. Toate casele ar avea exact aceeași înălțime.

Abia în anul 1880, în sat apar primele familii de români şi unguri. Superbul Charlottenburg a fost trecut inițial în patrimoniul Casei Regale a României, astăzi fiind administrat de Ocolul Silvic Timișoara. Totodată, o altă legendă spune că, după Primul Război Mondial, pe o păşune din apropierea satului a aterizat un aeroplan. Pilotul german a mărturisit că forma perfect rotundă i-a atras atenţia şi a dorit să vadă cine locuieşte în acel sat frumos, cu o formă nemaiîntâlnită de el până atunci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net