Satul din România care atrage turiștii ca un magnet. Locul e fabulous, iar cine își face vacanța aici, are amintiri pe viață

Ultima actualizare:

Satul Geamăna, din judeșul Alba, este astăzi o atracție turistică pentru cei mai mulți dintre români, dar mai ales pentru străini. Și asta se datorează unui dezastru ecologic.

Doar turla bisericii se mai vede din acest sat. Foto: Click.ro.
Doar turla bisericii se mai vede din acest sat. Foto: Click.ro.

Geamăna a fost un sat în comuna Lupșa din județul Alba, Transilvania, România. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna.

Cum au fost păcăliți locuitorii din acest sat de Regimul Comunist

Nicolae Ceaușescu a dispus evacuarea, în anul 1977, a celor 1.000 de persoane (400 de familii) care locuiau acolo pentru a depozita deșeurile toxice din mine. În 1978, Regimul Comunist a început să acționeze. Acesta le-a promis locuitorilor că se vor îmbogăți de pe urma mutării, adevărul fiind cu totul altul. Aceștia au primit o bucată de pământ și foarte puțini bani, pentru a trăi în continuare. De altfel, localnicilor li s-a promis că vor fi mutați la 7 km de vechiul lor sat, în realitate ei au fost duși la aproximativ 100 de km distanță.

Din mina de aici se extrag anual 5.000 de tone de cupru

În acest sat există cel mai mare zăcământ de cupru și aur de la noi din țară, rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantității de cupru din Romania. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an. 

În prezent, locul a devenit un lac care crește între 90 și 100 de centimetri pe an. Toată apa este împărțită în 3 zone: o zonă cu noroi, unde țevile degajează toate substanțele dăunătoare, o zonă cu apă turcoaz și o zonă cu apă roșie.

De ce vin străinii aici?

Casele rămase au fost aşezate mai deasupra, pe culme. Tot pe deal a fost ridicată şi biserica satului, cam la 100 de metri de vatra satului. Nămolul a ajuns, însă, la nivelul acoperişului. Doar turla se mai vede. Sub biserică, în valea Şeşii, se află lacul cu tulbureala de steril, înroşit de deşeurile de la cariera de cupru de la Roşia Poieni. Aici a fost până în urmă cu aproape trei decenii vatra satului Geamăna. Iar străinii se înghesuie să vadă cum se transformă acest loc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net