«Prima Casă», mai mulţi bani, condiţii noi

Ultima actualizare:

Veşti bune pentru cei care îşi doresc o locuinţă: în această lună vor fi suplimentate fondurile pentru „Prima Casă”. Decizia a fost luată în contextul în care piaţa imobiliară e aproape blocată: pe de-o parte, băncile nu mai dau împrumuturi pentru că au epuizat garanţiile de la stat, iar pe de altă parte nici românii nu se înghesuie la credite imobiliare standard, din cauza avansului foarte mare.

Ani de zile„Prima Casă” a fost colacul de salvare al pieţei imobiliare din România, mai ales în perioada de criză economică, şi a reuşit să ţină creditarea pe linia de plutire. În acelaşi timp, programul a reprezentat unica şansă a multor români de a-şi cumpăra o casă. Asta, datorită avansului de numai 5%, foarte mic în comparaţie cu cel solicitat pentru un credit imobiliar standard, care era la acea vreme de 15%. Însă Legea dării în plată, care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an, a schimbat semnificativ procesul de creditare. Băncile, care au ripostat vehement împotriva aprobării acesteia, speriate că vor pierde bani, au majorat substanţial avansul perceput în cazul împrumuturilor standard. 

  • Românii s-au înghesuit la credite cu avans mic. Urmarea acestei decizii o cunoaştem cu toţii: oamenii s-au îndreptat către creditele “Prima Casă” până când s-au epuizat toate fondurile alocate de către stat, adică 1,6 miliarde de lei, plus încă alte 500 de milioane de lei suplimentate în primăvară. Şi uite cum iar se produce blocajul. Interesant este faptul că băncile care au majorat avansul la împrumuturile clasice au realizat că nu mai au clienţi şi că pierd bani. Astfel că s-au răzgândit şi au revenit cam de unde au plecat. De exemplu, BCR s-a numărat printre primele bănci care au cerut un avans mai mare, de la 15% la 35%. Tot BCR se află acum printre primele instituţii financiare care renunţă la această măsură, face un compromis şi cere din nou un procent de 15%. Însă, doar în anumite condiţii şi pentru anumite categorii de persoane. 
  • Ce ne-ar putea aştepta în octombrie. Între timp, programul „Prima Casă” stagnează, deoarece fondurile alocate s-au epuizat. Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a declarat că garanţiile vor fi din nou suplimentate în această lună. Nu se ştie deocamdată care este suma, însă, dacă vrei să îţi cumperi o casă, va trebui să te grăbeşti. Pentru că, în octombrie, se vor schimba condiţiile de creditare. „Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 şi în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea lui”, a declarat ministrul. Cu alte cuvinte, din a doua lună de toamnă va trebui să ne aşteptăm la modificări majore, care ar putea să ne afecteze, în sensul în care multe persoane nu se vor mai încadra în noile condiţii. Una dintre măsurile care ar putea fi luate este legată de veniturile clientului. Astfel, cu cât venitul acestuia este mai mare, cu atât pot scădea şansele ca el să se mai încadreze în program. O altă noutate care îi priveşte direct pe dezvoltatori: 20% din imobilele pe care îşi propun să le construiască trebuie să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro. Aceasta ar putea fi o condiţie pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net