Prima grevă a muncitorilor asiatici din România. Unde s-a întâmplat și care sunt revendicarile
Zeci de persoane venite în România din Asia pentru a munci s-au strâns joi, 10 noiembrie, în fața Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. Este primul protest de acest gen întreprins până acum de lucrătorii asiatici în țara noastră. Din primele informații, asiaticii s-au arătat nemulțumiți din cauza condițiilor de lucru și a salarizării.
Potrivit martorilor, este vorba de cetățeni din Pakistan, Bangladesh sau Sri Lanka. Inspectorii ITM Sibiu citați de turnulsfatului.ro, spun că protestul cetățenilor din Asia veniți să muncească în România nu a fost anunțat. Conform aceleiași surse, protestatarii sunt angajați de o firmă din Arad și trimiși la Sibiu să lucreze în domeniul automotive (nr componente pentru industria auto).
De ce au protestat muncitorii asiatici la ITM Sibiu
În filmări realizate de sibienii martori la protest se observă că asiaticii sunt nemulțumiți că au primit un salariu mai mic față de luna trecută și că doresc să-și dea demisia. Rămași fără soluții și disperați, reprezentanții muncutorilor nemulțumiți spun că au venit să se plângă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu pentru de tratamentul la care sunt supuși. În plus prostestatarii au povestit martorilor că o persoană despre care afirmă că este șeful lor îi amenință
Ce spun cei de la ITM Sibiu
Cu asiaticii nemulțumiți a discutat conform sursei citate Lucian Radu, inspector șef adjunct al ITM Sibiu. Acesta a declarat ulterior că este vorba de o neînțelegere, pentru că din primele investigații, persoanele lucrează legal și le sunt plătite inclusiv orele suplimentare.
Inspectorul șef adjunct a recunoscut că muncitorii sunt angajați de o firmă din Arad și lucrează la o societate din Sibiu, din zona industrială Vest, domeniul automotive.
„S-a depus o sesizare din partea unor cetățeni din mai multe state. Ei sunt angajații unei firme care își are sediul în Arad și lucrau pentru o societate din Sibiu, dar ca angajați ai firmei din Arad. Acum, noi am demarat un control la firma din Sibiu și am redirecționat problemele sesizate de ei către Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.
Principala problemă pe care au ridicat-o este cea a salarizării, dar este posibil să fie și o neînțelegere. Din primele cercetări nu erau încălcate prevederile la ceea ce a trebuit noi să verificăm. Se respecta salariul minim pe economie, le erau plătite orele suplimentare, li se plătea sporul de noapte, au contracte individuale de muncă, deci lucrează legal aici”, a declarat pentru turnulsfatului.ro, Lucian Radu.