Primarul Iașiului anunţă că pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea loc: "Nu e nici un cataclism"

Ultima actualizare:

    foto: arhivă Click!
foto: arhivă Click!

Sărbătorile Iaşiului din acest an, inclusiv pelerinajul religios de Sfânta Parascheva de la Catedrala Mitropolitană, vor avea loc în luna octombrie. Primarul Mihai Chirica spune că autorităţile nu vor să împiedice dreptul credincioşilor de a se închina la racla cu sfintele moaşte.

Primarul Mihai Chirica a anunţat, joi, că în acest an vor fi organizate Sărbătorile Iaşiului, dar într-o formă mai restrânsă şi cu măsuri de protecţie, din cauza pandemiei

"Sărbătorile Iaşiului vor fi organizate. Sărbătorile trebuie să ne desprindă de cotidian şi să ne arate că nu e nici al doilea, al treilea, al nouălea război mondial. Nu e niciun cataclism, nu a izbucnit niciun vulcan în centrul Iaşiului. Ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie. Nu facem UNTOLD, să fie clar, nu facem spectacole mari, nu facem Afterhills-uri, nu facem nimic. Nu vrem să prejudiciem dreptul unui credincios de a se închina, dar asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi la ce măsuri luăm pentru a nu aduce şi un nivel de infectare mai mare”, a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit News.ro.

Credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfintei Parascheva

Cât priveşte pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care are loc anual în luna octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Mihai Chirica a spus că accesul credincioşilor se face în mod controlat, pentru a nu se crea aglomeraţie.

"Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care deja ne-a solicitat sprijinul pentru a le asigura dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul. Nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis, controlat, conform normelor în vigoare. Controlat înseamnă minim doi metri pătraţi de persoană, culoare de acces fără să se intersecteze unii cu ceilalţi”, a precizat Chirica. El consideră că interzicerea pelerinajului ar fi o greşeală pentru că "va scoate la suprafaţă mişcări extremiste, care nu sunt în favoarea religiei, ci sunt extremiste politic".

La data de 14 octombrie, credincioşii din toate zonele țării, dar și din țările vecine vin în pelerinaj la Iaşi să se roage la moaştele Cuvioasei Parascheva. De când racla cu sfintele moaște a fost adusă în țara noastră, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, lăcașul a devenit un loc de pelerinaj nu numai în ziua praznicului.

Citește și:

Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva. Tradiţii şi obiceiuri

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Istoria sărbătorii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net