Primăvară capricioasă în România. Inundații, ninsori, frig și furtuni în mai multe regiuni

Ultima actualizare:

Aprilie sau prier cum este numit în mod popular, își merită în aceste zile porecla dată de săteni în vechime pentru vremea capricioasă: „Traistă-n băț”. Este Cod Roșu de inundații în Timiș și sunt avertizări de inundații în alte 10 județe, ninsori în plină primăvară în Harghita și Maramureș, Cod Galben de vijelii în Caraş-Severin şi Hunedoara. 

Inundații Râul Bârzava din Timiș
Râul Bârzava din Timiș a ieșit iar din matcă după ce în 2005 a făcut ravagii. Foto: INHGA

Avertizare meteorologică de vreme rea 

Specialiștii ANM au anunțat că miercuri, până la ora 22:00, va ploua în majoritatea regiunilor ţării şi precipitațiile pot depăşi 30 de litri pe metru pătrat. Vântul va sufla cu putere şi sunt posibile descărcări electrice şi grindină. Se vor înregistra precipitații însemnate cantitativ în Transilvania, Maramureş, nordul Moldovei şi la munte, iar după-amiaza şi seara vor fi averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină în Muntenia şi Dobrogea. 

„Cantităţile de apă vor fi de 15…20 l/mp şi izolat peste 30 l/mp. Local şi temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze de 45...55 km/h”, anunţă ANM, citată de News.ro

Specialiştii precizează că, în zona montană, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali, la altitudini în general de peste 1600 m, rafalele vor depăşi 70...90 km/h şi vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. 

Unde este pericol de inundațiii 

Hidrologii au emis o avertizare Cod Roșu de inundații pe Bârzava, în zona Gătaia, până miercuri la ora 22.00. Zona a mai fost devastată de ape în 2005, iar dacă acum 18 ani oamenii au fost luați prin surprindere, acum cetățenii au primit avertizare prin RO Alert. 

Avertizarea a fost emisă ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, hidrologii precizând că se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol. 

-Va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râurile: Bârzava – sector aval confluenţă cu râul Fizeş și Moraviţa – sector aval stația hidrometrică Şemlacu Mare (judeţele: Caraş Severin şi Timiş). Acesta va fi valabil în intervalul 26.04.2023 ora 12:00 – 27.04.2023 ora 18:00. 

-Începând de astăzi, la ora 12:00, până mâine, 27 aprilie, la miezul nopții, va fi Cod Galben pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna  (judeţul Satu Mare), Mureș (județele: Mureș și Bistrița-Năsăud), Târnava Mică (judeţele: Harghita și Mureș), Târnava Mare (județele: Harghita, Braşov şi Mureș), Bârzava, Moraviţa (judeţele:Timiş şi Caraş Severin), Olt (judeţele: Braşov, Covasna şi Harghita) și  Bistriţa (judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita) 

Ce trebuie să faci dacă localitatea este inundată 

-Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie. 

-Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul. 

-Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată. 

-În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare. 

-Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere. 

-În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112 

Informații suplimentare pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play. 

Intervenție drumari Maramures
Intervenție a drumarilor în această dimineață în zona Maramureș. Foto: emaramures.ro

Unde sunt probleme din cauza ninsorilor 

Harghita 

Drumarii au intervenit miercuri de la primele ore pe DN 15, în zona orașului Borsec din județul Harghita unde a început să ningă, precipitaţii mixte fiind înregistrare şi în alte zone. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, pe DN 15, în zona Borsec, se intervine cu utilaje de deszăpezire, şoferii fiind îndemnaţi să circule cu prudenţă. 

Lapoviţă şi ninsoare se semnalează şi pe DN 13, în pasul Bucin şi DN 12 C, la Lacu Roşu, traficul desfăşurându-se fără probleme, a precizat pentru Agerpres directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Miercurea-Ciuc, Cătălin Romanescu. Potrivit g4media.ro, ninge şi în alte zone ale judeţului, aflate la altitudine, cum ar fi localitatea Băile Harghita. 

Judeţul Harghita se află, până miercuri, la ora 22.00, sub incidenţa unei informări meteo, fiind prognozate ploi moderate cantitativ, vânt de până la 55km/h, izolat până la 90km/h, iar la munte lapoviţă şi ninsoare, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita. 

Maramureș 

Ninsori importante s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Munţii Rodnei, iar traficul rutier pe DN 18 prin Pasul Prislop (1.400 metri altitudine) este îngreunat de ninsoare şi vizibilitatea redusă. Informația a fost furnizată pentur Agerpres de purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Buc 

„Ninge pe DN 18, în Pasul Prislop, drumul de conexiune dintre judeţul Maramureş şi Suceava. Angajaţii de la Secţia de Drumuri Naţionale acţionează cu un UNIMOG şi se răspândeşte material antiderapant. În Pasul Gutâi ( 900 metri altitudine), tot pe DN 18, carosabilul este umed, iar vizibilitatea redusă de ceaţă”, a declarat miercuri pentru Agerpres Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image png
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net