Primești 10.000 de euro ca să amenajezi o grădină în oraș

Ultima actualizare:

    Persoanele fizice primesc 10.000 de euro ca să amenajeze o grădină urbană
Persoanele fizice primesc 10.000 de euro ca să amenajeze o grădină urbană

Nu mai puțin de 130.000 de euro sunt puși la bătaie pentru cei care vor să amenajeze grădini în oraș. Fie că înfrumusețează un spațiu verde nefolosit , o bucată de asfalt, terase sau acoperișuri fiecare participat va primi câte 10.000 de euro. Dacă vorbim despre o fermă, se dau câte 15.000 de euro.

Programul  de finanțare de 130.000 euro pentru dezvoltarea grădinilor sau fermelor urbane în România a fost lansat, pe 2 aprilie, de Kaufland România și se numește „Creștem Grădinescu”.

Pot depune proiecte atât grădinițele, școlile, organizațiilor non-guvernamentale neafiliate politic, dar și oamenii simpli, dacă se asociază și formează un grup de inițiativă civică.

Important este să se strângă cel puțin trei persoane, una dintre ele să dețină un teren, un spațiu sau să aibă acordul proprietarului,  ca să-l poată transforma în grădină de flori, fructe sau legume.

Grădina trebuie să aibă cel puțin 200 mp

Suprafața trebuie să aibă minimum 200 mp, expunere la soare de cel puțin șase ore, acces direct la apă sau posibilitatea de racordare, poziționare accesibilă pentru un număr cât mai mare de beneficiari.

„Ne-am dorit să extindem programul Grădinescu, deschizându-l acum tuturor celor care vor să se implice pentru a face diferența. Am început prin transformarea spațiilor nefolosite din parcările și de pe acoperișurile magazinelor Kaufland în grădini urbane comunitare, cultivate cu legume, fructe, flori - ce pot fi îngrijite de comunitate - iar acum, prin ”Creștem Grădinescu”, oferim proiectul tuturor românilor”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

În acest fel se dorește crearea de spații verzi, în aglomerarea mediului urban, de a încuraja educația ecologică, dezvoltarea conceptului de grădinărit urban, precum și agricultura sustenabilă.

Elevii de la două școli din Capitală au amenajat grădini urbane prin proiectul ”Grădinescu”
Elevii de la două școli din Capitală au amenajat grădini urbane prin proiectul ”Grădinescu”

Proiectele pentru amenajarea grădinii se depun până pe 14 aprilie

Ca să iei 10.000, respectiv 15.000 de euro trebuie să depui un proiect, până pe 14 aprilie, care să conțină cererea de finanțare și alte documente pe care le descarci de pe www.gradinescu.ro. Apelul de proiecte pentru Fermele Urbane va fi deschis în septembrie.

Selecția proiectelor  se va face în trei etape, iar cele câștigătoare vor fi anunțate public pe 6 mai, când va începe și implementarea lor.  

Odată acceptată propunerea voastră, pe lângă bani ca să cumpărați cele necesare amenajării, veți avea parte și de instruire.

Specialiștii de la Institutul Cercetare în Permacultură vor desfășura ateliere de instruire, consultanță în elaborarea designului, mentenanță și activare comunitară în cadrul grădinilor, după care vor veni să vadă dacă vă descurcați. Cu roadele muncii voastre puteți face orice: fie să le folosiți pentru consumul propriu, fie să le donați nevoiașilor, azilelor de bătrâni sau caselor de copii.     

Despre rețeaua Grădinescu

Proiectul Grădinescu a fost demarat prima data în 2017, când au fost amenanjate zece grădini.Trei dintre sunt amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor, două în școli din Capitală și una în Cetatea Municipiului Alba Iulia. Grădinile sunt concepute pentru a fi îngrijite de locuitori.

Citește aici despre cum alegi corect legumele de primăvară.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net