Procesul care ar putea schimba legea! Un român şi un american cer să le fie recunoscută căsătoria

Ultima actualizare:

    O familie fericită: Adrian Coman şi Robert Clabourn HamiltonFoto: Arhivă personală Adrian Coman
O familie fericită: Adrian Coman şi Robert Clabourn HamiltonFoto: Arhivă personală Adrian Coman

Un cuplu format dintr-un bărbat român și un bărbat american a cerut Curții Constituționale recunoașterea căsătoriei, oficiată în Belgia. Demersul este fără precedent în țara noastră și se judecă în aceeași zi cu o cerere contrară, de modificare a articolului 48 din Constituţie prin care termenul „soţi“ să fie înlocuit cu formula „bărbat şi femeie“. „Adevărul“ prezintă, în exclusivitate, povestea lui Relu Adrian Coman și a lui Robert Clabourn Hamilton, care vor ca mariajul lor să devină legal și în România.

România se află în fața unei premiere juridice. Românul Relu Adrian Coman (44 ani) a cerut Curții Constituționale (CCR) recunoașterea căsătoriei sale cu americanul Robert Clabourn Hamilton (44 ani). Concret, instanța se va pronunța miercuri asupra constituționalității articolului 277 alineatele (2) și (4) din Codul civil, care prevede: „(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“; „(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile“.

Audierile vor avea loc miercuri, 20 iulie, în aceeaşi zi în care CCR dă verdictul despre inițiativa Coaliției pentru Familie, ce solicită înlocuirea termenului „soţi“ cu formula „bărbat şi femeie“ în articolul 48 din Constituţie, astfel încât căsătoriile între persoane de același sex să nu poată avea loc niciodată în România.

Trei ani în sălile de judecată

Demersul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton a început în 2013, când Inspectoratul General pentru Imigrări le-a refuzat recunoașterea căsătoriei pentru a-și putea exercita dreptul la libertate de circulație pe teritoriul Uniunii Europene. Din acel moment, Adrian și Clabourn au început lupta cu statul român, susținuți de familie, de Asociația ACCEPT, organizația care promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), și de Coaliția anti-discriminare. Instanțele din România au avut nevoie de trei ani pentru a hotărî cine e abilitat să judece cazul. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, care a decis să trimită la CCR excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 și 4 din Codul Civil.

"Prevederi vagi şi contradictorii"

„Statul român, reprezentat de Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne, refuză în baza prevederilor contestate din Codul Civil să recunoască efectele unui act de stare civilă belgian, care stabilește o relație de familie între două persoane de același sex. În ciuda acestei politici, Codul Civil stipulează că efectele relației de familie, chiar și în cazul soților de același sex, trebuie respectate în contextul exercitării dreptului la liberă circulație pe teritoriul Uniunii Europene. Prevederile legale din Codul civil, vagi și contradictorii, împiedică soții Coman-Hamilton să își exercite dreptul la viață privată și de familie în România. Acest drept este garantat de Constituția României prin articolul 26 și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin articolul 8“, arată ACCEPT România.

Tatăl a aflat de la televizor

În anii 2000, Adrian Coman era primul director al ACCEPT România, postură în care a apărut la televizor. Așa a aflat tatăl lui Adrian că fiul său este homosexual. L-a sunat după emisiune și l-a întrebat: „Vreau să știu un singur lucru, dacă ești fericit și dacă iubești“.În 2002, Adrian Coman a plecat în Statele Unite ale Americii prin Loteria Vizelor. Pe Robert l-a cunoscut foarte repede, în acea vară, la New York. De atunci sunt de nedespărțit. S-au căsătorit în 2010, la Bruxelles, pe când Adrian lucra la Parlamentul European. În prezent, Adrian lucrează pentru protecția drepturilor LGBT la Fundația Arcus, iar Robert este designer grafic.

"Omul pe care îl iubesc"

Cei doi soţi trăiesc la New York, dar pentru ei visul de a îmbătrâni împreună este legat de România. Totuși, există o problemă: Robert Clabourn Hamilton nu are voie să stea aici mai mult de 3 luni în calitate de membru de familie, deoarece căsătoria sa cu un cetăţean român nu este recunoscută. „În România, relația noastră clădită de 14 ani nu există. Îmi doresc să mă întorc acasă, unde m-am născut și am crescut. Vreau să pot să fac asta fără probleme alături de familia mea, de omul pe care îl iubesc“, explică Adrian.

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net