Profesorul din Cluj închis 8 ani în China se întoarce acasă! Prin ce a trecut românul în penitenciar

Ultima actualizare:

Profesorul din Cluj care a fost condamnat închisoare în China și a săvârșit o pedeapsă de 8 ani pentru o presupusă fraudă, va fi eliberat în luna martie. Colegul său de celulă a povestit prin ce calvar a trecut românul, închis într-unul dintre cele mai dure sisteme penitenciare din lume.

Marius Balo și-a petrecut 8 ani într-o închisoare din China Foto: Arhivă personală
Marius Balo și-a petrecut 8 ani într-o închisoare din China Foto: Arhivă personală

Profesorul Marius Balo, care a petrecut 8 ani într-o închisoare din Shanghai, China, se aşteaptă să fie eliberat şi trimis acasă, în România, la sfârşitul acestei luni, potrivit unei reţele care se ocupă de victimele încarcerărilor fără temei din acea ţară, informează Universul.net.

Profesorul din Cluj închis 8 ani în China se întoarce acasă

Fostul său coleg de celulă, Dima Siakatsky, un bielorus eliberat vara trecută din închisoarea Qingpu, a oferit un interviu în care a vorbit și despre viața lui Balo din penitenciar. Dima a fost colegul de celulă al profesorului începând din februarie 2019 și are numai cuvinte de laudă la adresa acestuia. Bărbatul a explicat că detenția l-a schimbat pe profesorul român.

Marius nu mai este acelaşi tânăr pe care îl vedeţi în fotografiile din presă. Are o barbă groasă, este complet chel şi nu are nici măcar un gram de greutate în plus.

Marius şi cu mine am devenit buni prieteni. (..) Engleza mea era deficitară, iar Marius nu a refuzat niciodată să mă ajute cu studiile.”, a spus Siakatsky.

Ce condiții grele au suportat cei doi în penitenciarul chinez

Acesta a povestit și cum a fost viața lor în închisoare, punctând că Marius a fost acuzat pe nedrept, sistemul chinez fiind unul extrem de strict și dur. Dacă eşti arestat în China, nu prea mai ai șanse în instanță și ajungi, cel mai probabil, direct la închisoare, a explicat fostul deținut.

În acest centru de detenţie preventivă, o duzină de deţinuţi sunt ţinuţi într-o cameră de aproximativ 15 metri pătraţi. Poate fi un număr diferit de persoane în funcţie de celule, am auzit că în unele erau până la 20 de persoane. Nu există paturi. Se doarme unul lângă altul pe podea, pe pături uzate.

În timpul zilei, deţinuţii stau pe podea, uneori se plimbă în cerc. De asemenea, mănâncă în timp ce stau pe podea. Spre deosebire de închisoare, chinezii şi străinii sunt ţinuţi împreună în aceste celule, ceea ce duce adesea la conflicte. Nu îţi poţi contacta rudele. 99% dintre cazuri se încheie cu verdicte de vinovăţie.”, a mai spus el, care a explicat că transferul în România al profesorului clujean a fost aprobat încă din 2019, însă a fost amânat ulterior din cauza pandemiei de COVID.

Citește continuarea declarațiilor pe Adevărul.

Cum a ajuns profesorul clujean să fie arestat în China

Marius Balo, în vârstă de 41 de ani, din Cluj, s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul unui grup de Tehnologie şi Educaţie din Beijing. Acesta făcea parte dintr-o universitate prestigioasă, iar cariera sa părea că urma rețeta succesului. 

În 2014 însă, profesorul a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari. Marius Bolo a explicat că a fost păcălit să accepte suma respectivă de la un bărbat care i-a folosit paşaportul în scopuri infracţionale. Acesta nu ar fi știut că bărbatul în cauză era infractor.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net