Proiect: Cartierului Justiţiei, exceptat de la hotărârea de blocarea a PUZ-urilor Capitalei. Cui aparține inițiativa?

Ultima actualizare:

    Cartierul Justiției  Foto: adevarul.ro
Cartierul Justiției Foto: adevarul.ro

Decisă la nivelul administrației locale în luna februarie, blocarea planurilor urbanistice în Capitală este în vigoare și în ziua de astăzi. Însă, pe masa Consiliului General se află în lucru un proiect privind exceptarea Cartierului Justiţiei de la hotărârea de blocare a PUZ-urilor.

Iniţiativa i-ar aparține chiar ministrului Justiției, Stelian Ion, care ar fi intervenit pentru susținerea acestui proiect, scrie ziuanews.ro. Și acest lucru are loc în ciuda faptului că formaţiunea din care face parte, USR PLUS, a susţinut blocarea planurilor urbanistice.

La momentul discuţiilor despre suspendarea PUZ- urilor, partidul din care face parte Stelian Ion s-a poziţionat pentru blocarea totală acestora pentru o perioadă de 2 ani. Așa se face că, în prezent, proiectul de realizare a Cartierului pentru Justiţie este blocat din cauza deciziei luate de administraţia locală privind suspendarea planurilor urbanistice zonale.

PAZ-urile au fost suspendate pe timp de 2 ani     

Planurile Urbanistice Zonale ale Capitalei au fost suspendate, în luna februarie, ca urmare a unei decizii a Consiliului General, scopul fiind protejarea spaţiului verde din Bucureşti. În paralel, există un contract pentru un plan urbanistic general.

Într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pusă în dezbatere în urmă cu mai bine de o lună, se urmăreşte ca proiectul să poată fi finalizat prin plan urbanistic de detaliu şi nu zonal. În ordonanţă se menţionează că, în lipsa studiului de fezabilitate, nu poate fi accesat avansul de 2,5 milioane de dolari de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Ce prevede proiectul

„Prin excepţie de la art.1, pentru obiectivele de investiţii publice a căror realizare presupune executarea lucrărilo de utilitate publică prevăzute limitativ în Legea nr. 255/2010 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, pentru obiectivele de investiţii publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei, precum şi pentru obiectivele de investiţii finanţate prin instrumente juridice care creează obligaţii juridice internaţionale, precum un acord internaţional, încheiat în conformitate cu Tratatele, între România şi instituţii financiare internaţionale, nu se aplică suspendarea prevăzută prin prezenta hotărâre, iar pentru aceste obiective de investiţii publice îşi vor produce efectele Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - PUZ Sector 3 şi Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 717/2019 privind rectificarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 49/2019, cu reglementarile prevazute de aceste hotarari”, se menţionează în document. Astfel, construirea cartierului Justiţiei ar urma să intre în categoria de mai sus.

Citește și: 

Adio construcții pe spații verzi, în București! PUZ-urile de sector, suspendate doi ani! Explicațiile lui Nicușor Dan

Guvernul construiește Cartierul Justiției și un mall cultural, în groapa de la Unirii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicoleta Gherasimoae romanca Germania FOTO captura video Tik Tok webp
image
image
image
image
image
image
1 printul harry si meghan shutterstock 1206373087 jpg jpeg
rsz legume   shutterstock jpg
sofer freepik jpg
pensionara jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
drumul osiei jpg
varza adobestock jpg
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net