Proiect de lege pentru alergici. Vor fi schimbări şi în instituţiile de învăţământ

Ultima actualizare:
Dr Paul Clayton ţine conferinţe în toată lumea
Dr Paul Clayton ţine conferinţe în toată lumea

Şcolile şi cabinetele medicale trebuie să aibă adrenalină în caz de şoc anafilactic, să asigure mesele corespunzătoare pentru copiii alergici sau să ofere posibilitatea părinţilor să aducă, în recipiente separate, alimentele necesare. De asemenea, va fi înfiinţat un Registru naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, care se completează şi se modifică pe parcurs de către medicii alergologi. Sunt norme introduse într-un proiect de lege iniţiat de actriţa Ani Creţu şi depus la Senat de către deputatul Cristina Ileana Dumitrache.

Click!: De cât timp lucrezi la acest proiect de lege şi cum ţi-a venit ideea?

Ani Creţu: Gândul care a generat acest proiect s-a născut la 16 mai 2017, când am creat, organizat, prezentat primul eveniment în care semnalam “Nevoia de integrare a copiilor cu alergii în sistemul de învățământ”. În acea zi am și înființat Asociația Alert a Persoanele cu Alergii. Bine, Asociația nu are nici ștampilă încă... Alert este, de fapt Eu, buzunarul meu, căci am preferat să fac altele cu banii decât să îi bag într-o firmă de contabilitate pentru a ţine evidența la 0 lei intrați...  Ce am făcut concret?! Am avut ideea, am creat cadrul cu toate specificațiile pe care le doream, adică toate nevoile unui alergic pe care în acest moment nu i le poate împlini nimeni. Dreptul de a fi respectat, diagnosticat, de a avea un registru unic de evidență în care toți alergicii sa fie trecuți... Ne trebuie o statistică pe țară, căci ceea ce acum câțiva azi părea o nișă, acum pare o majoritate, toți copiii cu risc sau antecedente de șoc anafilactic să aibă dreptul la un diapozitiv cu adrenalină gratuit anual. Si cel mai important este dreptul de a frecventa creșă, grădinița , școala fără a fi condiționat în vreun fel, ba chiar unităţile de învățământ să aibă obligaţia de a pregăti mâncarea în medii necontaminate, separat sau, dacă nu există această posibilitate, de a permite accesul părinților cu mâncarea de acasă pentru copiii lor, adusă în recipiente separate. 

Proiectul de lege este în prezent înregistrat cu nr 596/2.10.2019 și va intra in dezbatere în Senat, urmând a fi dezbătut în Camera Deputaților. 

Ani Creţu şi fiul ei, Adan. "El este motivul pentru care fac tot", a spus actriţa
Ani Creţu şi fiul ei, Adan. "El este motivul pentru care fac tot", a spus actriţa

Click!: În ce constă, concret, acest proiect şi ce noutăţi aduce?

Cristina Ileana Dumitrache, deputat: „În termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătăţii înfiinţează acest Registru naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, care va deveni funcţional în alte maximum 6 luni. Se completează de către medicii alergologi şi se modifică pe parcurs, după caz. Totodată, pentru copiii diagnosticaţi cu afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală, instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar au obligaţia să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul, sau posibilitatea pentru familie de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare, în recipiente separate şi servite individual. Acelaşi lucru se aplică şi instituţiile de învăţământ universitar, pentru studenţii diagnosticaţi cu alergii, dar şi unităţile spitaliceşti. Tot proiectul de lege spune că şcolile şi cabinetele medicale (de stat şi private) trebuie să aibă doze de adrenalină în caz de şoc anafilactic. În caz contrar, riscă amezi cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei”, spune deputatul citat de Mediafax.


    Ani Creţu şi fiul ei, Adan.
Ani Creţu şi fiul ei, Adan.

Click!: Ce alte demersuri ai mai făcut în numele fiului tău, Adan, diagnosticat cu alergii?

Ani Creţu: Sunt implicată în multe, dar îmi place să vorbesc după ce le fac. Anul trecut am realizat împreună cu Societatea romană de alergologie și imunologie (SRAIC) trei filmuleţe în care explicam cum folosim dispozitivul de autoinjectare cu adrenalină, în caz de şoc anafilactic. Pe 28 octombrie aduc în România un celebru om de ştiinţă, dr. Paul Clayton, care va susţine două conferinţe gratuite (una pentru medici, una pentru publicul larg), unde va vorbi despre alimentele care ne otrăvesc.

Şcolile şi grădiniţele care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic vor fi amendate
Şcolile şi grădiniţele care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic vor fi amendate

Apoi, acest proiect a fost foarte muncit. Eu i-am dat viață, un specialist pe tehnică legală i-a dat formă, pe cei de la SRAIC i-am implicat tot eu, întâi prin Dr Berghea, apoi tot bordul de conducere pentru documentația medicală necesară termenilor, definițiilor și comparațiilor, iar dna. deputat Ileana Cristina Dumitrache care a lucrat alături de mine cu pixul în mân , eu ținând de ceea ce știu ca au nevoie alergicii, dumneaei de formulări şi paşi pentru ca proiectul să aibă şanse maxime de votare. Dacă mă întrebi de ce am făcut toate astea, o să răspund: «din vină, din cauza faptului că suntem direct responsabilil pentru situaţia în care este ţara».

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net