Puiul de cerb care suge lapte din ugerul vacilor
“Bambi” de Vrancea - aşa ar putea fi numită povestea emoţionantă a unui pui care s-a pierdut, astă-iarnă, în timpul viscolului, de cerb şi de ciută! O cireadă de vaci din zonă l-a primit însă pe micul mamifer, hrănindu-l şi protejându-l de duşmani, după cum povesteşte păstorul.
Surpriză pentru şoferii care trec prin Vrancea. Cei care traversează Drumul Naţional 2D Focşani – Lepşa - Ojdula au ocazia să se întâlnească pe şosea cu un pui de cerb de toată frumuseţea. Erbivorul s-a rătăcit de părinţii săi şi a fost adoptat de o cireadă de vaci din zonă, scrie adevarul.ro. Puiul de cerb, care nu are încă un nume, s-a adaptat perfect în noua sa familie şi le însoţeşte zilnic pe vite la păscut.
Vacile sunt generoase cu micul mamifer, care se hrăneşte cu lapte direct de la uger. Mai mult decât atât, animăluţul s-a împrietenit şi cu câinele de vânătoare al păstorului, astfel încât cei doi sunt aproape nedespărţiţi.
Cerbii îşi pierd coarnele la începutul fiecărei primăveri
Cerbul este un mamifer erbivor din categoria rumegătoare. Familia Cervidae cuprinde circa 49 de specii, printre care căprioara, renul şi elanul. Caracteristice pentru cerb sunt culoarea brun-roşcată şi coarnele ramificate. Masculii cântăresc între 180 şi 300 de kilograme, iar ciutele - între 80 şi 150 de kilograme. Cerbii îşi pierd coarnele în fiecare an, la începutul lunii martie. Pot atinge 18-20 ani, iar la vârsta de 12-14 ani ajung la maturitate. Mănâncă lujeri, în timpul iernii, şi plante verzi, ghindă sau jir - în restul anului. Cerbii au mirosul, auzul şi văzul bine dezvoltate, pentru a se feri de duşmanii tradiţionali – lupul, râsul şi ursul. Ciutele fată, de regulă, un pui sau doi. După două ore, micuţii îşi pot urma deja mama.