Putem achita taxele până la 30 iunie
Guvernanţii le-au făcut românilor o ofertă greu de refuzat. Contribuabilii au la dispoziţie încă trei luni pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale cu bonificaţie. Astfel, cei care se îmbulzeau în ultimele zile din martie pentru reducerea de 10% mai au timp până la 30 iunie să beneficieze de ofertă.
Superoferta de la stat a fost lansată din cauza haosului creat de modificările Codului Fiscal şi a schimbării modului de impozitare a proprietăţilor. Oamenii nu s-au lămurit încă ce documente trebuie să depună şi unde pentru a fi taxaţi conform destinaţiei clădirilor pe care le deţin. Prin urmare, Executivul a decis prin ordonanţă de urgenţă să prelungească până la 30 iunie termenul de plată a dărilor aferente anului fiscal curent. Astfel, românii au încă trei luni la dispoziţie pentru a beneficia de reducerea de 10% la achitarea integrală a impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloacele de transport.
În acelaşi timp, a fost prelungit şi termenul de depunere a declaraţiilor referitoare la tipul de clădire pe care un contribuabil îl are în proprietate, de la 31 martie la 31 mai. Declaraţia, disponibilă la sediile de taxe şi impozite, este obligatorie doar pentru proprietarii de clădiri care găzduiesc sau desfăşoară în aceste proprietăţi activităţi economice (cabinete medicale, magazine, cabinete de avocatură sau puncte de lucru ale altor persoane juridice).
Impozite mai mari, penalizări mai mici
Începând cu acest an, românii plătesc impozite mai mari ca urmare a creşterii valorii metrului pătrat de construcţie (de la 935 la 1.000 de lei) şi a modificării coeficienţilor de impozit aplicaţi la valoarea impozabilă a clădirilor (între 0,05 şi 2% din valoarea acestora). Impozitul anual se calculează înmulţind suprafaţa construită a locuinţei cu valoarea unui metru pătrat, cu coeficientul de localitate (imobilele sunt taxate în funcţie de rangul localităţilor şi de poziţia lor faţă de centru), cu indicele de actualizare la măsurarea la exterior şi cu procentul de impozit stabilit de primărie. Astfel, dacă luăm un apartament de 50 mp, din centrul Bucureştiului, taxat cu 0,1% din valoarea impozabilă, avem formula: 50 mp x 1.000 lei/mp x 2,6 x 1,4 x 0,1 = 182 de lei. În 2015, impozitul pe acest tip de apartament era 156 de lei. În acelaşi timp, penalizările (0,01%/zi) şi dobânzile (0,02%/zi) aplicate în caz de neplată la termen au scăzut faţă de 2015 cu 0,01%.
Cum scapă firmele de impozitele colosale
Codul Fiscal prevede impozite de zeci de ori mai mari pentru imobilele care găzduiesc activităţi comerciale, însă cei care le deţin pot scăpa de dări colosale în anumite condiţii. Astfel, micii întreprinzători care nu decontează cheltuielile cu întreţinerea vor fi taxaţi ca şi când ar deţine un imobil rezidenţial. De asemenea, vor plăti impozit redus (0,2% din valoarea impozabilă) posesorii de spaţii comerciale care şi-au evaluat imobilul în ultimii cinci ani anteriori intrării în vigoare a noilor prevederi. Problema este că, până acum, experţii evaluatori nu au dat curs acestor solicitări fiindcă nu au avut norme metodologice de aplicare a noului Cod. „Evaluările pot fi făcute până la 31 mai, iar raportul poate fi antedatat la 31 decembrie 2015”, ne-a spus expertul fiscal Adrian Benţa. În lipsa acestui raport, firmele de apartament sunt taxate cu 2% din valoarea impozabilă.