Rabla 2020. Premierul anunţă că programul va continua, din luna martie
Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, 6 ianuarie, în ședința de Guvern, că Programul Rabla va continua în 2020 şi că va avea loc ”cel mai probabil în luna martie” pentru a încuraja producătorii autohtoni de automobile care asigură o mare parte din exporturile României.
Primul ministru Ludovic Orban a declarat luni, 6 ianuarie, la începutul ședinței de Guvern, că Programul Rabla şi Programul Rabla Plus vor fi finanţate în acest an.
”Vor fi finanţate. Aici este clar că trebuie să dăm acest impuls în special pentru producătorii din România. Industria auto din România are procent foarte important din PIB, de asemenea, asigură o foarte mare parte din exporturile României, ori aici este nevoie de acest stimulent pentru a creşte practic producţia internă”, a declarat Orban la Digi 24.
De asemenea, în cadrul Programului Rabla vor fi alocate finanţări şi pentru automobilele electrice.
”Vom continua programul Rabla Plus care a fost început şi în 2019. Nu s-au achiziţionat foarte multe maşini electrice, dar o parte din Programul Rabla va fi alocat şi pentru maşinile electrice”, a mai spus premierul Ludovic Orban.
În 2019, au fost bani pentru înlocuirea a circa 35.000 de mașini mai vechi de 8 ani. Iată cine poate participa și cât este ecobonusul!
Condiţiile de participare la Rabla 2020
- La programul Rabla 2020 vor putea participa atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, ca în anii trecuți. Pentru a obţine prima de casare, maşinile scoase din circulaţie trebuie să aibă o vechime de cel puţin opt ani, adică să fi fost înmatriculate iniţial în România înainte de 1 ianuarie 2012. Există câteva condiţii pe care proprietarul persoană fizică trebuie să le îndeplinească pentru a avea dreptul la prima de casare:
- are domiciliul sau reşedinţa în România;
- nu are obligaţii de plată la bugetul local;
- s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând notă de înscriere;
- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;
- a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;
- a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;
- a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.
Rabla 2020. Cum iei ecobonus
- La casarea maşinilor vechi şi poluante se poate obţine şi un ecobonus, dar doar în următoarele condiţii:
- la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.
- la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei;
- ecobonusurile se pot cumula dacă maşină îndeplineşte ambele condiţii, putând ajunge la 9.200 de lei.
Programul Rabla. 700.000 de mașini vechi, înlocuite cu 550.000 nepoluante
Prin Programul „Rabla”, care a fost lansat în 2004, s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu peste 550.000 de modele nepoluante.
Citește și:
Rabla pentru electrocasnice 2019. Ce valoare au voucherele şi câte se vor acorda