Racla de 300 kg, cu moaștele Sfintei Parascheva, a fost purtată pe «Calea Sfinţilor»
Pelerinajul de anul acesta de la Sfânta Parascheva, prăznuită la 14 octombrie, doboară recordurile ultimilor ani, zeci de mii de pelerini fiind prezenţi la Iaşi pentru a se ruga la racla ocrotitoarei Moldovei, conform adevarul.ro.
Aproximativ 20.000 de persoane au ieşit duminică seara, 9 octombrie, pe străzile oraşului Iaşi pentru a întâmpina racla Sfintei Parascheva, dar şi pe cea a Sfântului Paisie de la Neamţ, cel care a împlinit 300 de ani de la naştere.
400 de preoţi, călugări şi măicuţe, prezenţi la procesiune
Procesiunea la care au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost însoţită de 200 de preoţi de la parohiile din judeţul Iaşi şi aproximativ 200 de călugări şi maici de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iaşilor.
Citește și: Pelerianaj Sf. Parascheva 2022. Programul de la Iași
Racla în care sunt aşezate moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cântăreşte aproape 300 de kilograme şi este făcută din lemn de chiparos, învelită în aur şi argint. Ea a fost purtată pe umeri de opt feţe bisericeşti, iar la finalul procesiunii a fost adusă înapoi pe baldachin, pentru ca pelerinii aflaţi la rând să se poată ruga în linişte.
ÎPS Teofan a ţinut o cuvântare la finalul celor aproape 60 de minute în care procesiunea s-a desfăşurat în apropierea Mitropoliei din Iaşi.
Vezi și: Sfânta Parascheva 2022. Care este semnificatia atingerii moaștelor din racla Cuvioasei de la Iași
„Ne bucurăm pentru cei mulţi, ne bucurăm pentru cei puţini, întru nădejdea că au inima îndreptată spre Dumnezeu şi găsesc în sfinţii lui reazăm şi putere pentru a depăşi obstacolele care sunt şi în viaţa noastră, şi în viaţa ţării, şi în faţa lumii. Sperăm ca zilele următoare Iaşiul să fie gazdă binecuvântată, primitoare, cu braţele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul”, a transmis ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Acesta a vorbit şi despre cei bolnavi, care vin la racla Sfintei Parascheva cu speranţa că le va fi mai bine. „Unii dintre ei părăsesc casa o singură dată pe an: vin aici la Iaşi, se întorc acasă, şi o jumătate de an păstrează amintirea clipei celei frumoase pe care au trăit-o lângă racla Sfintei. Pentru ei ne bucurăm foarte mult, precum şi pentru cei care adesea vin aici, lasă în faţa Sfintei inima lor, sufletul lor, şi pleacă mai încurajaţi”, a mai spus ÎPS Teofan.
Timpul de aşteptare estimat: 20 de ore
Procesiunea Calea Sfinţilor a avut loc anul acesta pentru prima dată după o pauză de doi ani, în timpul pandemiei aceasta nemaiavând loc din cauza restricţiilor. Un credincios a venit cu peste 500 de pachete cu mâncare pentru oamenii care aşteaptă la rând.
Cei 20.000 de oameni care au ieşit aseară pe străzile Iaşiului au doborât recordul ultimilor ani, când la procesiune participau de două sau chiar trei ori mai puţine persoane. Autorităţile se aşteaptă la un număr record de persoane care să treacă pe la racla Sfintei Parascheva în acest an.
Nu rata nici: Cele mai frumoase urări și SMS-uri de Sfânta Parascheva
Până luni, 10 octombrie, la ora prânzului, peste 60.000 de persoane au stat deja la coadă pentru a se ruga, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul total să depăşească 300.000, până la finalul săptămânii. În următoarele zile, coada pelerinilor s-ar putea întinde, conform aproximărilor Jandarmeriei, pe circa 5 km, iar timpul de aşteptare să ajungă la 20 de ore.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!