Radu Mazăre stă la soare în Madagascar, în ţară îl aşteaptă puşcăria

Ultima actualizare:

    Mazăre era un fan  al vacanţelor în  destinaţii exotice,  unde până la urmă  şi-a făcut o afacere
Mazăre era un fan al vacanţelor în destinaţii exotice, unde până la urmă şi-a făcut o afacere

Încă 9 ani de închisoare s-au mai adăugat la condamnarea de şase ani şi jumătate pe care ar trebui s-o execute Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei. Dar în decembrie 2017, pe când era sub control judiciar după ce a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, el a fugit din ţară tocmai în Madagascar. El ar fi obţinut azil politic pentru un an în ţara insulară de care s-a îndrăgostit în 2011.

Poliţiştii constănţeni au început ieri procedurile pentru emiterea mandatului european de arestare şi a celui de urmărire internaţională pe numele fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul retrocedării unor terenuri din Mamaia. Deşi era judecat într-un alt dosar de corupţie în România, în 2017 Radu Mazăre a părăsit ţara chiar de Crăciun şi a plecat în Madagascar, unde deţine un teren şi mai multe investiţii. Acolo a cerut azil politic, pentru a se pune la adăpost de autorităţile române. „Statutul meu în acest moment este cel de persoană care cere azil în această ţară, deoarece nu am şansa unui proces corect în România.

În România, justiţia este controlată de SRI”, le declara Mazăre în urmă cu un an, prin WhatsApp, jurnaliştilor de la Euronews, cărora le-a şi trimis o fotografie în care zâmbeşte cu gura până la urechi, înconjurat de localnici. Radu Mazăre, care a condus primăria Constanţa timp de trei mandate, este unul dintre cei mai excentrici edili ai politicii româneşti, renumit pentru vacanţele exotice, deghizările extravagante şi preferinţele pentru petreceri scumpe. În timpul peregrinărilor lui prin Brazilia şi Madagascar, a reuşit să pună mâna şi pe câteva terenuri, pe care a clădit un adevărat complex turistic.

În 2012, pe când încă era primar în Constanţa, anunţase la întoarcerea dintr-o vacanţă în Madagascar că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, un teren cu o suprafaţă de 1,8 hectare, pe malul Oceanului Indian, într-un golf din nordul insulei africane. Spunea că l-ar fi luat la un preţ de nimic, de doar un euro pe metrul pătrat şi că vrea să construiască aici un complex pentru iubitorii de sporturi nautice.

În noiembrie 2016, edilul mărturisise magistraţilor instanţei supreme că vrea să facă investiţii imobiliare în Brazilia şi Madagascar, cu banii lui Elan Schwartzenberg. E vorba despre două terenuri în Brazilia, achiziţionate în 2007 şi 2008 şi de cele „apoximativ două hectare” într-o zonă turistică din Madagascar. Într-adevăr, aici el şi-a construit un complex turistic cu bungalow-uri, amplasate pe plajă, toate cu vedere la Oceanul Indian - resortul Mantasaly de 4 stele!

Procesul retrocedării plajelor a început în 2008

Sentinţa în dosarul retrocedărilor plajelor din Mamaia a fost amânată de cinci ori. În primă instanţă, Cristian Borcea a fost achitat, iar Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au primit sentinţe cu suspendare, de 4, respectiv 3 ani de închisoare. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro. Acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat cu totul alte pedepse.

Pe lângă cea de 5 ani pentru Cristi Borcea, în acest dosar a mai fost condamnat şi fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, care se află în Madagascar. El a primit o condamnare de 9 ani de închisoare cu executare. Şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a primit o sentinţă de 5 ani de închisoare. Cristi Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro.

Anchetatorii spun că fostul boss de la Dinamo s-a asociat cu alţi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială „Holiday Club Neptun”. Cei doi ar fi intrat ilegal în posesia unor drepturi succesorale care aparţineau unei persoane în vârstă, pe nume Ivonne Aline Buzescu-Movilă, relatează digisport.ro. Giurgicanu şi Săvulescu, ajutaţi de un notar, au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor terenuri de 12.500.000 metri pătraţi. Ei au vândut succesiv drepturile unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus şi confiscarea sumei de aproape 1 milion de euro de la Cristi Borcea şi sume cuprinse între 100.000 de euro şi 800.000 de euro de la alţi 8 inculpaţi în dosar. În total, peste 30 de persoane au fost condamnate în dosar, unele cu suspendare, altele cu executare. Şapte persoane s-au predat deja la Poliţia Judeţeană Constanţa pentru a fi încarcerate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net