Raed Arafat, după cutremur: „Sistemul RoAlert nu funcționează decât după producerea evenimentului!”

Ultima actualizare:

    foto: Adevărul
foto: Adevărul

Un cutremur de 5.8 pe scara Richter s-a produs în această noapte, la ora 3:38, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 144 de kilometri și la o distanță de 15 kilometri de Nehoiu.

Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe iar, la o oră de la producerea seismului, Raed Arafat a avut o intervenție telefonică la Digi24. Până la acest moment colegii de la ISU nu au înregistrat nimic. Nu a venit niciun apel la 112 prin care să se raporteze pagube. Raportul exercițiului încă nu a fost finalizat. Au fost mai multe lucruri identificate pentru îmbunătățirea modului de răspuns. Când raportul va ieși și va fi finalizat, el va fi făcut public, nu va fi secret. Nu e normal să spunem că totul va fi bine. Sistemul RoAlert nu funcționează decât după producerea evenimentului!”, a spus Arafat. ISU a trimis echipe care să verifice Centrul Vechi din București iar la Ambulanța Capitalei s-au înregistrat 112 apeluri în primele 15 minute, mulți dintre cei care au sunat solicitând intervenția cadrelor medicale pentru atacuri de panică. 

Sistemul RoAlert va funcționa pentru cei care au iPhone abia din decembrie!

Sistemul Ro-Alert permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul Ro-Alert este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul Ro-Alert este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Sistemul nu funcționează încă pe iOS, abia din decembrie va merge și pe iOS. Este disponibil doar pentru dispozitivele care funcționează cu sistemul de operare Android.

Exercițiu național: cum intervin autoritățile în caz de cutremur

Sâmbătă, 13 octombrie, autorităţile au declanşat o simulare de cutremur în România sub numele de SEISM 2018. Această simulare este cea mai amplă care a avut loc până în acest moment, axându-se pe modul de intervenţie în cazul unui seism major.

Exerciţiul realizat la nivel naţional a început la ora 9 atunci când a fost demarată punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns postseism. Potrivit scenariului, în România a avut loc un cutremur de magnititdinea 7,5 grade pe scara Richter care poate fi urmat de mai multe replici. 

Au fost alertate mai multe unităţi subordonate IGSU, iar echipaje de pompieri din ţară de deplasează în Capitală pentru a participa la exerciţiu. La Cioplani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Exerciţiul a durat până în data de 18 octombrie, fiind unul realizat la nivel internaţional.

O simulare a specialiştilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului, de la Măgurele, pentru un seism major, arată că zona de nord a Bucureștiului ar fi cea care va prelua cel mai puternic şocul produs de un cutremur. La un seism de 7.5, în Bucureşti s-ar înregistra 14.000 de victime.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net