Ranitidină prospect. Ce este ranitidina și de ce au interzis-o în România
Ranitidina, în prospect, este definită ca fiind un medicament ce reduce semnificativ cantitatea de acid gastric din stomac. Este și unul dintre cele mai cunoscute și uzuale medicamente pe care le putem cumpăra de la orice farmacie fără rețetă dacă suferim de gastrită, ulcer sau arsuri stomacale. O pastilă care își face efectul rapid, ne ia durerea cu mâna și costă ieftin, ranitidina se pare că ar conține și mai mulți compuși cancerigeni. Iată motivul pentru care Agenția Națională a Medicamentului a interzis comercializarea ei în România. Uite ce scrie în prospect!
Ranitidină prospect. Ce este Ranitidina și pentru ce se utilizează
Ranitidina este o substanţă care reduce cantitatea de acid din stomac. Acest lucru permite ca stomacul şi duodenul să se vindece mai repede, iar durerea poate fi înlăturată.
Ranitidina se foloseşte în următoarele cazuri:
- tratamentul ulcerului gastric sau duodenal- în unele cazuri medicul vă poate prescrie ranitidină în asociere cu antibiotice.
- unele medicamente folosite în tratamentul inflamaţiei pot determina ulcere, ca reacţie adversă – dacă sunteţi sub un asemenea tratament, medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie Ranitidină Laropharm în scopul prevenirii apariţiei ulcerului.
- ulcerele pot sângera- medicul dumneavoastră v-a prescris Ranitidină Laropharm în scopul prevenirii hemoragiilor.
- tratamentul manifestărilor determinate de prezenţa acidului în esofag (esofagita de reflux) şi alte probleme ce pot determina durere sau disconfort, fenomen cunoscut ca "indigestie", "dispepsie" sau "arsuri la stomac".
- tratamentul manifestărilor determinate de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în stomac.
- înaintea anesteziei pentru prevenirea tulburărilor specifice pe care prezenţa acidului în stomac le poate cauza în timpul operaţiei
Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi ranitidină
Nu utilizaţi ranitidină dacă sunteţi alergic la ranitidină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Ranitidina nu se administrează la copii cu vârsta sub 6 ani.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi ranitidină discutaţi cu medicul sau cu farmacistul, în special dacă:
- aveţi probleme cu rinichii sau medicul v-a spus că rinichii dumneavoastră nu funcţionează aşa cum ar trebui;
- suferiţi de o afecţiune rară numită porfirie;
- sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi.
Ranitidină împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau sar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În general, ranitidina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; totuşi, se va ţine cont că, rareori, pot să apară reacţii adverse nervos-centrale.
Ranitidina conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Cum să utilizaţi Ranitidină
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Pentru tratamentul ulcerului gastric, ulcerului duodenal, arsurilor (aciditate în esofag) sau indigestiilor, doza recomandată este de un comprimat filmat ranitidină dimineaţa şi un comprimat filmat seara sau două comprimate filmate de 150 mg seara la culcare, timp de patru săptămâni. În anumite cazuri, tratamentul poate necesita doze mai mari, de până la 600 mg ranitidină pe zi (câte un comprimat filmat ranitidină de patru ori pe zi) şi poate dura până la 12 săptămâni. În cazul dispepsiei, doza recomandată este de un comprimat filmat ranitidină de două ori pe zi, timp de şase săptămâni.
Afecţiunile în care producţia de acid este excesivă sunt rare şi acestea sunt de obicei tratate cu o doză de 600 mg până la 900 mg ranitidină pe zi (4 - 6 comprimate filmate) sau chiar mai mari. Este important să continuaţi administrarea medicamentului până la sfârşitul schemei de tratament. Chiar dacă vă simţiţi mai bine, medicul poate decide continuarea tratamentului cu ranitidină în scopul prevenirii reapariţiei durerii şi a disconfortului. În funcţie de boala pentru care sunteţi tratat, doza recomandată poate fi de 150 mg – 300 mg ranitidină (un comprimat sau două comprimate), o dată pe zi, după masa de seară sau un comprimat de două ori pe zi.
Dacă medicamentul a fost prescris pentru un copil cu vârsta peste 6 ani, dozajul depinde de greutatea copilului; asiguraţi-vă că acesta ia comprimatele filmate aşa cum a recomandat medicul. Doza zilnică recomandată este cuprinsă între 2 mg/kg şi 4 mg/kg. Doza maximă este de 300 mg (două comprimate de 150 mg) pe zi.
Dacă utilizaţi mai multă ranitidină decât trebuie
În cazul în care aţi luat mai multă Ranitidină decât v-a fost prescris, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi ranitidină
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unele persoane pot fi alergice la medicamente. Opriţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului sau serviciului de primiri urgenţe al celui mai apropiat spital dacă apar oricare dintre următoarele reacţii adverse: respiraţie grea, şuierătoare sau o apăsare în piept; umflarea pleoapelor, a feţei, a buzelor sau a limbii; erupţii trecătoare pe piele („urticarie”); febră de cauză necunoscută; ameţeli, mai ales când staţi în picioare.
De asemenea, adresaţi-vă imediat medicului dacă manifestaţi oricare dintre aceste reacţii adverse: confuzie, greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, febră, icter, colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor şi urină închisă la culoare (acestea pot fi determinate de inflamarea ficatului); rărirea bătăilor inimii, bătăi neregulate ale inimii, ameţeli, oboseală neobişnuită sau leşin; vedere în ceaţă; erupţii cutanate, uneori severe (pete roşii pe piele sau urticarie); căderea părului (alopecie); impotenţă; durere de stomac severă sau schimbarea tipului acesteia; diaree; respiraţie îngreunată şi oboseală; predispoziţie la infecţii; tendinţă la vânătăi; afectare renală (manifestările pot include schimbări în cantitatea de urină eliminată şi culoarea sa, greaţă, vărsături, confuzie, febră sau urticarie); depresie; halucinaţii; mişcări necontrolate sau tremurături.
Asociate cu utilizarea ranitidinei, au fost raportate şi următoarele reacţii adverse: dureri de cap; dureri musculare sau articulare; sensibilizarea şi/sau mărirea sânilor la bărbaţi.
Spuneţi medicului că luaţi ranitidină dacă faceţi analize ale sângelui, urinii sau alte teste, deoarece medicamentul a ar putea afecta rezultatele acestora.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Cum se păstrează ranitidina
Nu utilizaţi r anitidina după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor. Nu aruncaţi medicamentele pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Substanţa activă este ranitidina. Fiecare comprimat filmat conţine ranitidină 150 mg sub formă de clorhidrat de ranitidină 168 mg. Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă K 30, celuloză microcristalină, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film: Opadry II Yellow*. *conţine: alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E172), galben de chinolină (E104), oxid negru de fer (E172).
Iată că ranitidina, în prospect, apare ca fiind un medicament ce conține, pe lângă o mulțime de alte substanțe, și foarte multe E-uri. După cum știm și după cum ne atenționează toți medicii și specialiștii în nutriție, E-urile sunt periculoase pentru sănătate și au un efect devastator - în timp - asupra sănătății copiilor.