Raportul UE pentru România. Jale pe piața muncii până în 2030!

Ultima actualizare:

La Bruxelles, Comisia Europeană a publicat luni, 23 mai, un raport semestrial de țară în care este analizată stuația generală a României.

Raportul Comisiei Europene a fost publicat luni, 23 mai
Raportul Comisiei Europene a fost publicat luni, 23 mai

Documentul cuprinde o serie de analize și previziuni, ținând cont de direcția actuală a țării noastre, dar și recomandări pentru a ameliora problemele din anumite sectoare.

Piața muncii, în scădere până în 2030

Din păcate, previziunile nu sunt deloc îmbucurătoare. De exemplu, până în 2030, piața muncii ar putea să scadă cu 8,8%, în condițiile create de scăderea demografică și o formare ineficientă a personalului.

Comisia recomandă o creștere a nivelurilor de producție locală în care să se țină cont de includerea masivă în piața muncii a femeilor, a minorităților, a tinerilor și a persoanelor în vârstă, totodată.

Incompatbilitate între competențe și nevoi

De asemenea, Comisia atrage atenția asupra faptului că abilitățile forței de muncă nu sunt aliniate, în România, la nevoile pieței, unde se simte lipsa personalului calificat.

Perspectivele negative din piața muncii sunt influențate, conform experților europeni, de lipsa competențelor, incompatibilitate între angajator și angajat, educația și sistemul slab de formare.

Domeniul construcțiilor duce lipsă de forță calificată de muncă
Domeniul construcțiilor duce lipsă de forță calificată de muncă

Recalificarea și perfecționarea sunt două dintre sugestiile propuse.

Bineînțeles, în documentul care se întinde pe 64 de pagini, sunt dezbătute și scumpirile. Comisia Europeană estimează o creștere, în continuare, a prețurilor, scumpirile fiind influențate de prețurile ridicate la energie, în ciuda plafonării costurilor percepute.

Poluarea, risc major pentru sănătate 

Mai mult, în discuție este adusă și poluarea generată de gropile de gunoi ilegale sau neconforme, utilizate și tolerate de administrațiile centrale, regionale sau locale.

Gropile de gunoi generează o poluare ucigătoare
Gropile de gunoi generează o poluare ucigătoare

Documentul indică foarte clar faptul că aceste bombe ecologice reprezintă un risc major pentru sănătatea populației, lucru dezbătut de mulți ani, dar, ignorat cu bună știință de autorități.

Sistemul sanitar ar putea să nu facă față în fața valului de refugiați

Impactul economic al războiului din Ucraina se resimte deja și în România. Raportul indică efecte negative indirecte, cauzate de întreruperea lanțului de aprovizionare cu bunuri de larg consum, gaze și combustibili.

Acestea au dus la scumpiri și la un consum ridicat al resurselor interne.

Industria construcțiilor de mașini e afectată de declanșarea războiului în Ucraina
Industria construcțiilor de mașini e afectată de declanșarea războiului în Ucraina

Sunt afectate, în mod direct, sectoare industriale, precum cel al construcțiilor de automobile, sau cel al construcțiilor, care devin vulnerabile  din cauza problemelor legate de importurile de combustibili și materie primă, cauciuc, oțel, fier, fertilizatori etc.

De asemenea, sistemul sanitar de stat și educația riscă să nu facă față, din cauza valului de refugiați, din Ucraina, care decid să rămână în țara noastră.

Întreg raportul poate fi consultat aici.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net