Raportul UE pentru Rom├ónia. Jale pe pia╚Ťa muncii p├ón─â ├«n 2030!

La Bruxelles, Comisia European─â a publicat luni, 23 mai, un raport semestrial de ╚Ťar─â ├«n care este analizat─â stua╚Ťia general─â a Rom├óniei.

comisia europeana jpeg
Raportul Comisiei Europene a fost publicat luni, 23 mai

Documentul cuprinde o serie de analize ╚Öi previziuni, ╚Ťin├ónd cont de direc╚Ťia actual─â a ╚Ť─ârii noastre, dar ╚Öi recomand─âri pentru a ameliora problemele din anumite sectoare.

Pia╚Ťa muncii, ├«n sc─âdere p├ón─â ├«n 2030

Din p─âcate, previziunile nu sunt deloc ├«mbucur─âtoare. De exemplu, p├ón─â ├«n 2030, pia╚Ťa muncii ar putea s─â scad─â cu 8,8%, ├«n condi╚Ťiile create de sc─âderea demografic─â ╚Öi o formare ineficient─â a personalului.

Comisia recomand─â o cre╚Ötere a nivelurilor de produc╚Ťie local─â ├«n care s─â se ╚Ťin─â cont de includerea masiv─â ├«n pia╚Ťa muncii a femeilor, a minorit─â╚Ťilor, a tinerilor ╚Öi a persoanelor ├«n v├órst─â, totodat─â.

Incompatbilitate ├«ntre competen╚Ťe ╚Öi nevoi

De asemenea, Comisia atrage aten╚Ťia asupra faptului c─â abilit─â╚Ťile for╚Ťei de munc─â nu sunt aliniate, ├«n Rom├ónia, la nevoile pie╚Ťei, unde se simte lipsa personalului calificat.

Perspectivele negative din pia╚Ťa muncii sunt influen╚Ťate, conform exper╚Ťilor europeni, de lipsa competen╚Ťelor, incompatibilitate ├«ntre angajator ╚Öi angajat, educa╚Ťia ╚Öi sistemul slab de formare.

Construcţiile, domeniu cu forţă de muncă instabilă
Domeniul construc╚Ťiilor duce lips─â de for╚Ť─â calificat─â de munc─â

Recalificarea ╚Öi perfec╚Ťionarea sunt dou─â dintre sugestiile propuse.

Bine├«n╚Ťeles, ├«n documentul care se ├«ntinde pe 64 de pagini, sunt dezb─âtute ╚Öi scumpirile. Comisia European─â estimeaz─â o cre╚Ötere, ├«n continuare, a pre╚Ťurilor, scumpirile fiind influen╚Ťate de pre╚Ťurile ridicate la energie, ├«n ciuda plafon─ârii costurilor percepute.

Poluarea, risc major pentru s─ân─âtate 

Mai mult, ├«n discu╚Ťie este adus─â ╚Öi poluarea generat─â de gropile de gunoi ilegale sau neconforme, utilizate ╚Öi tolerate de administra╚Ťiile centrale, regionale sau locale.

groapa de gunoi de la vidra jpeg
Gropile de gunoi genereaz─â o poluare ucig─âtoare

Documentul indic─â foarte clar faptul c─â aceste bombe ecologice reprezint─â un risc major pentru s─ân─âtatea popula╚Ťiei, lucru dezb─âtut de mul╚Ťi ani, dar, ignorat cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â de autorit─â╚Ťi.

Sistemul sanitar ar putea s─â nu fac─â fa╚Ť─â ├«n fa╚Ťa valului de refugia╚Ťi

Impactul economic al r─âzboiului din Ucraina se resimte deja ╚Öi ├«n Rom├ónia. Raportul indic─â efecte negative indirecte, cauzate de ├«ntreruperea lan╚Ťului de aprovizionare cu bunuri de larg consum, gaze ╚Öi combustibili.

Acestea au dus la scumpiri și la un consum ridicat al resurselor interne.

Dacia închide fabrica atunci când are succes
Industria construc╚Ťiilor de ma╚Öini e afectat─â de declan╚Öarea r─âzboiului ├«n Ucraina

Sunt afectate, ├«n mod direct, sectoare industriale, precum cel al construc╚Ťiilor de automobile, sau cel al construc╚Ťiilor, care devin vulnerabile  din cauza problemelor legate de importurile de combustibili ╚Öi materie prim─â, cauciuc, o╚Ťel, fier, fertilizatori etc.

De asemenea, sistemul sanitar de stat ╚Öi educa╚Ťia risc─â s─â nu fac─â fa╚Ť─â, din cauza valului de refugia╚Ťi, din Ucraina, care decid s─â r─âm├ón─â ├«n ╚Ťara noastr─â.

├Äntreg raportul poate fi consultat aici.  

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

anca pandrea 1 jpeg
dani otil gabriela prisacariu
FotoJet jpg
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
image png
Andreea, Cristi Balan
printul harry profimedia 0685156749 jpg
5 poza mare JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (1) jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Andreea, Cristi Balan
5 poza mare JPG
harriotte miss univers marea britanie instagram (3) png
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg