Războiul din Israel. Klaus Iohannis caută soluții pentru a-i aduce pe români înapoi în țară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, din Portugalia, că în jur de 800-900 de români se află în prezent în Israel, cei mai mulți dintre ei fiind turiști, pentru care se caută o soluție pentru aducerea acestora înapoi în România cât de repede posibil.

Președintele Iohannis anunță că românii aflați în Israel vor fi aduși acasă / foto: Presidency.ro
Președintele Iohannis anunță că românii aflați în Israel vor fi aduși acasă / foto: Presidency.ro

Șeful statului a declarat că din datele disponibile în acest moment sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, iar alţii în pelerinaje. „Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje.

Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a spus şeful statului, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

Klaus Iohannis condamnă atacul Hamas asupra Israelului

Şeful statului a condamnat ferm atacurile de sâmbătă asupra Israelului, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi. „După părerea mea, acest atac terorist de amploare asupra Israelului are un potenţial foarte toxic. De mult timp comunitatea internaţională încearcă să înlesnească soluţii în zonă şi, din păcate, astăzi avem, evident, un eveniment care ne duce cu mult timp înapoi.

Acest atac are potenţialul de a destabiliza foarte mult situaţia din Orientul Mijlociu. Sperăm, însă, că lucrurile vor fi aduse sub control rapid şi se va întoarce toată lumea la masa de negocieri diplomatice.

În ce priveşte atacul în sine, nu pot decât să repet: condamn, noi - România condamnăm acest atac terorist asupra Israelului. Suntem solidari cu Israelul şi am subliniat, noi considerăm că Israelul are dreptul clar la autoapărare şi în această situaţie”, a mai declarat Klaus Ioahnnis.

 Cel puţin 40 de morţi şi peste 700 de răniţi, până acum, în conflictul din Israel

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că a lansat „Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului. "Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam.

Peste 2.500 de rachete au fost lansate de Hamas. Ministrul israelian al Apărării anunţă stare de război şi afirmă că Hamas a făcut o mare greşeală. Statul evreu a ripostat şi a anunţat lansarea operaţiunii Sabia de Fier. „Suntem în război şi vom câştiga”, afirmă premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj adresat israelienilor.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 740 rănite de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas, relatează presa de limbă ebraică.

Celulele teroriste ale grupării din Gaza s-au infiltrat în mai multe comunităţi din sudul ţării. În plus, mii de rachete au fost lansate spre centru şi sud Hamas a afirmat că a luat o serie de ostatici din Israel în Fâşia Gaza. Nu a existat nicio confirmare din partea Israelului.

Asaltul este în curs de desfăşurare de la aproximativ 6:30 dimineaţa. Se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net