Regele Mihai, ultimul mareşal al Armatei Române

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Puţini dintre noi ştiu amănuntul conform căruia Regele Mihai I a fost ultimul mareşal al României, cel mai înalt grad din Armata Română. Prin tradiţie, acest grad a fost acordat tuturor regilor români, începând cu Ferdinand (cel dintâi mareşal român, titlu conferit la întoarcerea sa în Bucureşti, la finele anului 1918), trecând prin Carol al II-lea şi sfârşind cu Mihai I.

României, Carol I, nu a fost niciodată mareşal, dar a primit din partea prinţului moştenitor al Germaniei, la începutul secolului al XX-lea, titlul de feldmareşal german. Trei ani mai târziu, în 1912, acelaşi Carol primea şi titulatura de mareşal al Armatei Imperiale Ruse.Mihai I a fost investit drept mareşal la primul său „10 Mai” sărbătorit din postura de rege al României, mai exact la 10 mai 1941, printr-un decret semnat de generalul, pe atunci, Ion Antonescu.


    1935 - Mihai I, la 14 ani,  elev la Liceul Militar
1935 - Mihai I, la 14 ani, elev la Liceul Militar

Şase săptămâni mai târziu România intra oficial în cel de-al Doilea Război Mondial, declarând război Uniunii Sovietice. La sfârşitul verii, pe 21 august, prin decret-regal, Mihai I îl avansa pe conducătorul de facto al statului român din acel moment, generalul Ion Antonescu, la gradul de mareşal. Data nu era întâmplătoare, întrucât la două luni de la intrarea în luptă alături de trupele germane, România reuşise să elibereze Basarabia şi Bucovina de Nord de ceea ce în epocă, şi nu doar atunci, s-a numit ocupaţia sovietică.

Ion Antonescu se alătura astfel generalilor Alexandru Averescu şi Constantin Prezan, adevărate legende ale faptelor de arme româneşti din Primul Război Mondial, care fuseseră cei dintâi militari de carieră ridicaţi la gradul de mareşal. Un alt general ce se acoperise de glorie pe câmpul de luptă, Eremia Grigorescu, murise fără a mai apuca să primească înalta distincţie, la doar un an după încheierea Primului Război Mondial. Ion Antonescu participase şi el activ în Primul Război Mondial.Mihai I a fost şi unul dintre puţinii posesori ai Ordinului militar „Mihai Viteazul”, clasa I.Astăzi, în conformitate cu statutul cadrelor militare, generalii de corpuri de armată şi amiralii pot primi gradul de mareşal din partea Preşedinţiei României exclusiv în caz de merite militare excepţionale înfăptuite în teatrele de război. Din 1941 încoace nu au mai existat însă ceremonii de acordare a gradului de mareşal în România. 


    Împreună cu Carol al II-lea,  primeşte onorul gărzii irlandeze
Împreună cu Carol al II-lea, primeşte onorul gărzii irlandeze

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Halkidiki Grecia FOTO Shutterstock jpg
rugaciune jpg
517441531 1291993518955382 8771079750894157817 n jpg
 1917   regele ferdinand si regina maria decorand militarii care au luptat la marasesti august 1917 0 png png
Kate Middleton colaj getty images profimedia jpg
1 palatul primaverii resedinta sotilor ceausescu casa ceausescu 12 jpg jpeg
575302124023416139984130915188503265381205646 ploi canicula foot pexels com realitatea net jpg
simboluri satanice  beach please jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net