Regina Ana, adusă în țară. Când are acces publicul la ceremonie
Trupul Reginei Ana va fi adus în România mâine după-amiază, cu un avion care va ateriza la Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni. Cortegiul funerar se va deplasa spre Sinaia în aceeași zi, pentru ca sicriul să fie depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Românii o pot vedea pe Regină abia la întoarcerea în Capitală, în anumite condiții. Iată care sunt regulile de acces pentru depunerea de coroane de flori.
Un moment unic în viața fiecărui român se va consuma mâine, 9 august. Trupul Reginei Ana va fi adus în țară cu un avion privat care va ateriza pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni. De aici, cortegiul funerar se va deplasa la Sinaia, pentru prima parte a ceremoniilor. Sicriul va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, unde va rămâne până miercuri seară. Publicul larg și presa nu vor avea acces la acest eveniment. Casa Regală a invitat doar personalități ale vieții publice din țară și din srăinătate, printre care președintele Klaus Iohannis, o delegație a Președinției Republici Moldova, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, delagați ai UE și NATO și, bineînțeles, preoți și reprezentanți al Bisericii Ortodoxe Române și și ai Bisericii Catolice.
Miecuri seară, cortegiul va pleca de la Sinaia cu destinația București. Trupul reginei va fi adus la Palatul Regal de pe Calea Victoriei pentru a fi depus în Sala Tronului. Nici acum publicul nu va avea acces. Porțile palatului (actualmente Muzeul Național de Artă al României) se vor deschide românilor abia joi și vineri (11 și 12 august). Între orele 8.00 și 22.00, toți cei care vor să aducă un ultim omagiu Reginei Ana ori să depună coroane și jerbe de flori o pot face dacă respectă niște reguli.
Reguli de acces la catafalcul Reginei Ana
La intrare, toți cei care vor să o vadă pe regină trebuie să prezinte un act de identitate. În Sala Tronului se va putea intra doar cu haine de culoare închisă, în acord cu evenimentul. Nu sunt permise nici un fel de bagaje. Copiilor sub 7 ani nu li se va permite accesul, indiferent dacă sunt însoțiți de adulți. Sunt total interzise fotografierea și filmarea, vorbitul la telefon și fumatul.
Ceremonie religioasă în curtea palatului
Sâmbătă, 13 august, începând cu ora 10.55, trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în curtea Palatului Regal. Aici va avea loc o slujbă religioasă, care va dura aproximativ 30 de minute. După ceremonie, cortegiul funerar se va pune în mișcare și se va deplasa spre Curtea de Argeș, unde regina va fi înmormântată. Reprezentanții Casei Regale au anunțat că traseul urmat de cortegiu va fi următorul: Piața Arcului de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri pe traseu.
Slujba de înmormântare
În aceași zi, începând cu ora 15.00, va avea loc slujba de înmormântare, în Pronaosul noii catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, iar la ea vor participa doar reprezentanții Familiei Regale a României și ai Familiilor Regale străine invitate. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces doar la intrarea în catedrala de la Curtea de Argeș. Noua catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Majestatea Sa Regina Ana a României a murit la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, pe 1 august 2016.