Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți. Iar printre acestea se numără și o manevră obligatorie pe care, din păcate, mulți șoferi o ignoră.
Este important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație, înainte de a ne urca la volan. Acestea au ca scop nu doar fluidizarea traficului, dar și menținerea siguranței tuturor celor implicați în trafic, de la șoferi, până la pietoni. Din păcate, există și unele reguli pe care mulți români le ignoră, fie voit, fie din cauza faptului că nu le cunosc.
Iar una dintre acestea este aplicată atunci când ieșim dintr-un sens giratoriu. Practic, șoferii din țara noastră sunt obligați să semnalizeze, atunci când își schimbă direcția de mers. Codul Rutier ne spune că trebuie să facem acest lucru cu cel puțin 50 de metri înainte de a efectua manevra.
Regula importantă pe care mulți șoferi o ignoră
În plus, atunci când ne aflăm în afara localităților, această distanță este și mai mare. În astfel de cazuri, trebuie să ne semnalizăm schimbarea direcției de mers cu cel puțin 100 de metri înainte de efectua manevra.
Iar în situațiile în care suntem pe bicicletă, în căruță, sau în orice alt vechiul care nu poate efectua un astfel de semnal, avem obligația de a-l face chiar noi, cu mâna.
Ce trebuie să știe șoferii înainte de a se urca la volan
Iar această regulă este valabilă și atunci când intrăm, sau ieșim, dintr-un sens giratoriu. În plus, mai suntem obligați să semnalizăm și atunci când urmează să schimbăm banda de mers.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, menționează legislația din țara noastră.