Reguli de bună purtare a ghiozdanului. Orice greşeală poate afecta iremediabil coloana copiilor

Ultima actualizare:

A mai rămas o săptămână până la începerea şcolii, iar la standurile cu rechizite din supermarketuri şi librării a început nebunia. Părinţi şi copii caută caiete, penare, pixuri, cutii de carioci, dar şi ghiozdane. Acestea din urmă sunt cele mai importante elemente. Alese greşit şi purtate necorespunzător, pot afecta iremediabil coloana celor mici.

Alegerea ghiozdanului potrivit este o adevărată provocare atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Cei mici vor ceva colorat şi cu personaje din desene animate, însă alte aspecte mult mai importante trebuie luate în calcul: forma, mărimea, tipul de material, greutatea la care ajunge, precum şi modul în care este ţinut în spate.

Dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate, ne spune pe larg care sunt regulile de bună purtare a ghiozdanului şi ce riscă cel mic dacă nu le respectă. 


    Dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologiefoto: Eduard Enea
Dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologiefoto: Eduard Enea

Dimensiunile

Ghiozdanul se alege în funcţie de înălţimea copilului, fiind necesar să corespundă limitărilor anatomice ale trunchiului. Mai concret, nu trebuie să fie mai lat sau mai lung decât torsul copilului, nu are voie să coboare sub linia curelei de la pantaloni.

Forma

Elevii au trei opţiuni: ghiozdan, geantă de umăr şi troler. Potrivit medicului ortoped, dintre toate acestea cel mai comod de cărat este trolerul. Dar şi acesta poate deforma coloana dacă nu e adaptat înălţimii copilului. Ghiozdanul este următoarea opţiune bună, dacă este dreptunghiular, cu două bretele, spatele matlasat şi purtat pe ambii umeri. E recomandat ghiozdanul cu o bretea de susţinere în talie, după modelul rucsacilor de munte. Fixarea lui pe spate este mai fermă, nu-i dă voie să se încline într-o parte şi în alta, iar greutatea se distribuie uniform. Elevii mai mari caută genţi, pe care le poartă pe un singur umăr. Acestea pot cauza pe termen lung probleme ale coloanei vertebrale. 

Materialul din care este confecţionat ghiozdanul trebuie să fie uşor, de bună calitate, mânerele să fie rezistente la încărcături, curelele să fie confecţionate din material elastic, să aibă o lăţime de cel puţin 4 cm şi să fie căptuşite pentru a dispersa greutatea. Ele trebuie, de asemenea, să permită ajustarea după înălţimea copilului. Cusăturile trebuie să fie fine pentru a nu răni umerii. Partea care intră în contact cu spatele trebuie să fie capitonată cu bureţi paravertebrali, iar dacă imită curburile fiziologice ale coloanei va micşora solicitările mecanice axiale prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului.

Greutatea

Potrivit studiilor, ghiozdanul nu ar trebui să depăşească 8-10% din greutatea copilului. Astfel, copiii de clasele I-III nu trebuie să care în spate mai mult de 3,5 kg, iar copiii din clasele V-VII pot purta un ghiozdan de maximum 5 kg.

Atunci când e luat în spate, se recomandă punerea lui pe un scaun, astfel încât copilul să se aşeze cu spatele la el, fără să-l ridice de jos şi să-l „arunce” prin smucire în spate. La fel trebuie făcut şi când e dat jos. 

Este strict interzisă purtarea ghiozdanului pe un singur umăr. De asemenea, bretelele trebuie să fie reglate la aceeaşi lungime. Dacă una e mai scurtă decât cealaltă, greutatea nu va fi distribuită proporţional pe ambii umeri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net