Respect! Astăzi este Ziua Armatei Române. De ce sărbătorim oastea română

Ultima actualizare:

    Astăzi (25 octombrie) este zi de mare sărbătoare pentru ostașii români. Sărbătorim Ziua Armatei RomâneFOTO: mapn.ro
Astăzi (25 octombrie) este zi de mare sărbătoare pentru ostașii români. Sărbătorim Ziua Armatei RomâneFOTO: mapn.ro

Astăzi (25 octombrie) este zi de mare sărbătoare pentru ostașii români. Sărbătorim Ziua Armatei Române. Evenimentul va fi marcată prin manifestări organizate în Bucureşti şi în principalele garnizoane.

Respect! Astăzi, 25 octombrie, este Ziua Armatei Române. În toată țara sunt organizate manifestări festive care să onoreze pe ostașii români de astăzi și pe cei care au făcut sacrificii de sânge în Primul și al Doilea Război Mondial, precum și ce cei care acum sunt în teatrele de luptă din alte țări.

Ziua Armatei României este sărbătorită anul acesta prin manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi din bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români. În Capitală, joi (25 octombrie) va fi Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I”, la sediul Serviciului Muzicilor Militare şi la Instanţele Militare, fiind de asemenea programate ceremonii de depuneri de coroane de flori şi retragere cu torţe.

Mesajul ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor

”La Păuliș și la Carei, în București și în marile orașe, în cimitirele și la monumentele comemorative de război din țară sau peste hotare, depunem astăzi coroane de flori și ne plecăm frunțile în semn de omagiu și veșnică pomenire a celor căzuți în marile războaie. Țara noastră datorează enorm generațiilor de viteji care au luptat pentru cucerirea statalității, pentru consolidarea independenței și suveranității, pentru întregirea teritoriului național al României.

Cu grele sacrificii de sânge, ostașii români au luptat în teribilele încleștări care au sfâșiat Europa în cea de a doua conflagrație mondială, în campania din Est, apoi în cea de eliberare  a teritoriului național și, în final, în luptele purtate în campania din Vest. Supraviețuitorilor acestor campanii, bravii veterani de război, le datorăm aprecierea și recunoștința noastră. Sunt oameni care au demonstrat că dragostea de patrie nu poate rămâne un concept abstract, atunci când însuși viitorul poporului este în pericol. Ţara datorează, în egală măsură, respect și gratitudine și militarilor zilelor noastre. Locul României în Alianța Nord-Atlantică și accederea în familia Uniunii Europene au fost asigurate  și prin contribuția militarilor noștri, care, cu arma în mână, alături de aliați, au demonstrat, în misiunile executate în teatrele de operații, seriozitatea și consecvența cu care România își îndeplinește angajamentele și obligațiile asumate. În misiunile de luptă din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest și-au pierdut viața 29 de militari români, al căror sacrificiu nu va fi nicicând uitat.”

De ce sărbătorim Armata Română pe 25 octombrie

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi.

După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Ziua de 25 octombrie a fost stabilită ca Ziua Armatei Române acum 59 de ani, în 1959.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net