Românca noastră luptă pentru pace cu pușca-n mână
Ideea că femeile sunt bune doar la cratiță nu se mai potrivește cu vremurile noastre. Sexul slab s-a dovedit a fi în multe situații puternic, curajos și apt să facă performanță în orice profesie. O dovedește Carmen Popescu, singura femeie din lume care a pleacat la mii de kilometri depărtare de casă pentru a instaura pacea. O va face cu arma în mână.
Într-o lume a bărbaților, Carmen Popescu s-a făcut remarcată. Are 40 de ani și de 15 ani lucrează în structurile Jandarmeriei Române. Este locotenent-colonel și prima femeie din lume care a fost selectată să participe la o misiune internaţională sub egida ONU.
Pe 25 noiembrie a plecat pentru un an în Republica Centrafricană, cu baza în capitala Bangui, unde trebuie să mențină pacea.
A dat teste ca să plece în misiune
Dar nu a fost simplu deloc să facă parte din grupul militarilor aleși. A dat probe la limba străină, testare auto şi tragere cu armamentul.
Dar cum Carmen mânuiește mitraliera, pistolul sau orice altă armă extrem de firesc, a trecut proba cu brio.
Frumoasa brunetă în uniformă nu este căsătorită și nici nu are copii, astfel că toată atenția și-o va concentra pe buna desfășurare a misunii.
Alături de ea se află doi colegi, maiorul Cristian Filip şi maiorul Virgiliu Beșca. Practic, Carmen este liderul lor.
12 jandarmi, plecați peste hotare
”Mandatul misiunii cuprinde elemente precum protecţia civililor, acordarea de sprijin pentru procesul politic de tranziţie, sprijinirea eforturilor de extindere a autorităţii statului şi de păstrare a integrităţii teritoriale a Republicii Centrafricane, promovarea şi protecţia drepturilor omului şi acordarea de sprijin autorităţilor de tranziţie în domeniul justiţiei şi al statului de drept. În momentul de faţă, Jandarmeria Română este reprezentată cu succes de către 25 de cadre în 12 misiuni internaţionale”, ne-au precizat reprezentanții Jandarmeriei Române.
E război civil de patru ani
Republica Centrafricana s-a confruntat cu violențe intercofesionale între musulmani și creștini. Asta după ce rebelii musulmani Seleka l-au îndepartat de la putere, în martie 2013, pe președintele de atunci, Francois Bozize, creștin.
În urma conflictului, mii de persoane au fost ucise și aproximativ un milion strămutate. Misiunea de pace trimisă de UE va acționa pentru formarea unei armate ”modernizate, eficiente, incluzive și democratice”, dar și pentru menținerea păcii alături de forțele ONU, ale Uniunii Africane și cele franceze.
Misiunea a început în 2015 și trebuia să dureze doi ani, însă a fost prelungită cu un an și au fost trimiși încă 900 de soldați.