România a exportat, peste noapte, mai mult de 2.000 de MW de electricitate, în urma unei producții mari de energie eoliană. Ce spun specialiștii

România a exportat cantități mari de energie electrică noaptea trecută, depășind chiar 2.100 de MW în jurul orei 4:00, ca urmare a producției foarte bune din centralele eoliene. În cursul dimineții de luni, turbinele eoliene asigură 30% din consum, după cum arată datele Transelectrica.

Luni, 16 octombrie, turbinele eoliene asigurau 30% din consum Foto: Facebook
Luni, 16 octombrie, turbinele eoliene asigurau 30% din consum Foto: Facebook

Ce cantități de electricitate a exportat România

În cursul dimineții de luni, turbinele eoliene asigurau 30% din consum, după cum arată datele Transelectrica, scrie Antena3 CNN.ro. Noaptea trecută, în jurul orei 4:00, consumul de electricitate al României era scăzut, de 4.566 MW. În același timp, vântul a bătut foarte tare, iar turbinele eoliene au produs peste 2.500 de MW.

În aceste condiții, România a exportat cantități foarte mari de electricitate, de peste 2.000 de MW, cu un vârf de 2.182 MW. Producția mare de energie eoliană continuă și luni dimineață, turbinele asigurând 30% din producția totală la nivel național.

Astfel, la ora 10:30, în sistem funcționau parcuri eoliene cu o capacitate de 2.161 MW. Pe locul doi în topul surselor de producere era centrala nucleară de la Cernavodă, cu 1.319 MW. Centralele pe hidrocarburi produceau 1.254 MW, hidrocentralele - 1.208 MW, iar centralele pe cărbune funcționează cu doar 914 MW. Alte surse sunt panourile fotovoltaice - 434 MW și instalațiile pe biomasă - 50 MW.

Ce spun specialiștii 

Pledoaria europeană pentru fotovoltaice, văzute ca salvatoarele crizei energetice, a reușit să creeze impresia că lucrurile chiar ar sta așa. Specialiștii în energie atrag, însă atenția, că un MW din fotovoltaic sau din eolian nu va fi niciodată egal cu un MW din cărbune. România are nevoie, urgentă, de stocare, pentru a contracara dezechilibrele din sistem provocate de regenerabilele variabile, iar soluția nu constă, nicidecum, în baterii.

Regenerabilele destabilizează sistemul energetic și, mai mult, destabilizează prețurile la energie. Dacă ziua fotovoltaicele mai produc ceva energie, iar dacă bate vântul mai intră și eolianul, pe timpul nopții România rămâne fără backup și apelează la importuri extrem de scumpe, ne spun specialiștii în energie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net