România are cei mai puţini studenţi din UE care lucrează în timpul studiilor. Câți dintre ei au un loc de muncă

România are tot mai puțini tineri care lucrează în timpul studiilor, puţin peste 2% au un loc de muncă. Situația ne diferențiază de restul țărilor europene, unde mulți studenți muncesc măcar pentru banii de buzunar. Specialiștii spun că sunt susţinuţi de părinţi, dar o altă explicaţie ar fi şi că mulţi lucrează fără carte de muncă. 

Studenți în sala de cursuri Foto: Pixabay.com
Studenți în sala de cursuri Foto: Pixabay.com

Doar 2,3% dintre tineri au un loc de muncă în timp ce îşi urmează studiile 

Potrivit statisticilor, doar 2,3% dintre tinerii din România au şi un loc de muncă în timp ce îşi urmează studiile. Vorbim de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, inclusiv elevii de liceu se încadrează aici. Suntem la coada clasamentului din acest punct de vedere la nivelul Uniunii Europene, unde media este de peste 25%.

La polul opus vedem că Ţările de Jos aproape trei sferturi din populaţia tânără are şi un loc de muncă în timp ce îşi urmează studiile, iar în Danemarca, peste jumătate au şi un job şi de asemenea merg la facultate, la masterat sau urmează alte tipuri de studii. Depinde însă şi de cum este structurat sistemul de învăţământ din fiecare ţară în parte, dar şi de deschiderea pe care o au angajatorii pentru a primi pe anumite locuri de muncă tineri care încă nu au absolvit. 

Țările unde cei mai mulți studenți muncesc din timpul facultății 

Anul trecut, în rândul statelor membre ale UE, Olanda a ocupat cea mai mare pondere de 70% a studenţilor care muncesc în timpul facultăţii. Aceasta este urmată de Danemarca cu 49% și Germania cu 42%. Pe ultimele poziţii sunt clasificata Ungaria şi Bulgaria cu 5%, Slovacia cu 4% şi România pe ultimul loc cu 2%.

Specialiștii spun că studenții lucrează la negru 

Lucrează mult la negru şi nu sunt înregistrate contractele, statisticile astea sunt făcute pe date oficiale care vin de la autorităţi. Acestea sunt joburi temporare de cele mai multe ori. Sunt ideali studenţii, elevii, tinerii, mai ales, că sunt şi ieftini", declarase George Butunoiu, expert în HR.  

Legislaţia din România îţi permite să te angajezi, cu normă redusă, de la 16 ani, urmând ca de la 18 să poţi opta pentru o normă întreagă, într-o varietate de domenii. Doritorii sunt însă foarte puţini. Tinerii se plâng că, de multe ori, ofertele de lucru nu se pliază pe nevoile lor: salariile nu sunt pe măsura aşteptărilor, iar programul - insuficient de flexibil. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
miami1 jpeg
image png
tarot webp
boia ardei istock jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image png
1 boboteaza jpg jpeg
boboteaza1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net