România este lovită de un val de aer rece! Vor fi ploi și furtuni puternice. Când scăpăm de vremea rea

Vremea se schimbă radical până miercuri, 29 mai. Vom avea parte de ploi însemnate calitativ și de furtuni, mai ales în partea de est a țării, scrie adevărul.ro. Meteolorogii explică că este vorba despre un nucleu de aer rece care pătrunde în straturile mai înalte ale atmosferei. Nucleele de aer rece sunt cunoscute și sub denumirea de "cut-off lows". 

Vremea se răcește până miercuri, 29 mai Foto: Shutterstock
Vremea se răcește până miercuri, 29 mai Foto: Shutterstock

Până miercuri, 29 mai, se anunță ploi

„Vremea se strică la începutul săptămânii. Până miercuri, 29 mai, se anunță ploi însemnate cantitativ și, local, furtuni, în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și estul Transilvaniei, iar pe spații mai restrânse și în restul teritoriului. Dacă săptămâna trecută ploile și furtunile au fost afectat mai mult vestul României, acum vine rândul regiunilor estice. Responsabil pentru această evoluție a vremii este un nucleu de aer rece în straturile mai înalte ale atmosferei.

Nucleele de aer rece în altitudine, cunoscute și sub denumirea de "cut-off lows", sunt responsabile pentru majoritatea episoadelor de ploi abundente din sezonul cald al anului, în România. Din această cauză, în prima partea a săptămânii vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea estică a țării", potrivit meteoradar.ro.

Averse torențiale însoțite de descărcări electrice

„Aceasta se va manifesta în special prin averse torențiale, însoțite uneori de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. Distribuția precipitațiilor va fi neuniformă. Local, mai ales în Moldova și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 20 - 30 l/mp până miercuri, iar izolat, îndeosebi la munte, se vor acumula peste 50 l/mp. În același timp, vor fi și zone unde se vor acumula sub 10 l/mp.

Datorită norilor și a unui transport de aer rece dinspre est, vremea se va menține destul de răcoroasă în estul țării, cu temperaturi maxime în jur de 18 - 23 de grade Celsius. De la mijlocul săptămânii, aria ploilor și furtunilor se va extinde și în restul teritoriului", potrivit meteoradar.ro.

Cum va fi vremea între 27 mai - 3 iunie

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice unde se vor situa ușor peste normele perioadei.

Ce temperaturi se vor înregistra între 3 și 10 iunie 

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării.

Vremea între 10 mai și 17 mai 

Mediile valorilor termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei în toată țara, dar mai ales în estul și sud-estul teritoriului. Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
SUA desfăşoară pentru prima oară o armă nucleară de slabă putere pe un submarin, pentru a descuraja Rusia jpeg
image
image
image
image
image
image
oras pixabay jpg
coada soricelului
Printesa diana bijuterii Profimedia jpg
cos gunoi adobe jpg
image png
Slapi Australia plaja FOTO Shutterstock
hibrid heleniu1 jpg
guma mestecat istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net